Secretele celor mai bune retete au fost dezvaluite la Festivalul Pestelui din Mamaia

Astăzi la Mamaia a debutat Festivalul Peștelui care laolaltă bucătari vestiți. Preparatele care le-au pregătit, toate din pește au încântat și cele mai pretențioase gusturi care au venit la eveniment.

Cu rețete bine cunoscute sau invenții proprii, bucătarii care au venit la festival i-au surprins și pe gurmanzi, nu doar prin gust ci și prin felul în care au asociat preparatele și le-au aranjat.
Bucătarii spun că peştele este o carne pretenţioasă, cu o textură moale şi puţine fibre care să o ţină compactă. Are nevoie de un timp scurt de preparare. Peştele se găteşte până când se poate desprinde uşor în fâşii, nu însă şi când e pus într-o crustă solidă de sare. Secretul ca să nu daţi greş este timpul de gătire.
Cele mai potrivite condimente pentru peşte, spun specialiştii, sunt rozmarinul, şofranul, frunzele de ţelină, salvia şi piperul.
Cea mai bună garnitură este un amestec de legume la grătar stropite cu ulei de măsline.
Vizitatorii au fost încantați, dovadă că nici un preparat nu a rămas nemâncat.
Liviu Onica, maestru bucătar: „Avem terină de șalău cu somon aromatizat în ceai verde, păstrav somonizat cu somon și fasole verde în crustă de susan, piftie din fructe de mare cu caracatiță baby.”
Bucătarii iscusiți s-au încumetat să prepare pești hibrizi, adică specii obținute prin încrucișări repetate cum este păstrăvul somonat.
La festivalul de astăzi, bucătarii au arătat și combinații tradiționale cum ar fi celebrele sarmale. De asemenea, bucătarii spun că sarmalele nu merg cu smântână și nici cu iaurt.
Festivalul Peștelui de la Mamaia a fost organizat de Asociația europeană de gastronomie EuroToques, la eveniment participând 20 de expozanți de pe litoral și din țară.
Expoziția culinară organizată în stațiunea Mamaia a fost o ocazie excelentă pentru bucătarii de pe Litoral să-și expună preparatele cu care îi vor încânta pe turiști.
Vrem să arătăm tuturor ce înseamnă să fii în vacanță pe litoral și să mănânci pește, foarte mult pește și preparate din fructe de mare. Vrem să păstrăm un specific local al gastronomiei tradiționale dobrogene” a afirmat Corina Martin, președintele Asociației Litoral-Delta Dunării.
Turiştii şi localnicii s-au lăsat răsfăţaţi de bucătării care s-au întrecut în reţete.
Promovarea peștelui este foarte importantă, pentru că fiecare turist care vine pe litoral își dorește să mănânce peștele autohton. Nu e foarte normal să vii pe litoral să mănânci păstrăv, de exemplu. Deși Marea Neagră nu abundă în sortimente de pește, la mare ar trebui să încercăm guvizii, peștele mic cu usturoi, atât de apreciat de români când vin pe litoral„, a spus secretarul general al Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism din România, bucătarul Petrișor Tănase.
Organizatorii competiției vor ca aceste concursuri să devină o tradiție pe litoralul românesc.
La final, cei mai pricepuți bucătari au primit diplome și medalii, iar trofeul primei ediții a Festivalului Peștelui a fost câștigat de Restaurantul Rossetya.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Secretele celor mai bune retete au fost dezvaluite la Festivalul Pestelui din Mamaia”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI