Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Starea de sanatate a tinerilor este adesea neglijata in intreaga lume

Starea de sanatate la tineri

În timp ce starea de sănătate a copiilor sub cinci ani s-a îmbunătățit considerabil în lume, cei între 10 și 24 de ani suferă de decenii de lipsă de îngrijire și prevenție, mai ales în țările sărace, ceea ce le compromite viitorul, potrivit unui amplu studiu publicat în revista britanică „The Lancet”, citată de agenția France Presse.
Două treimi dintre tinerii de aceste vârste din lume cresc în țări unde se manifestă virusul SIDA, sarcinile precoce, relațiile sexuale neprotejate, precum și depresia și violența, care le amenință zilnic sănătatea, bunăstarea și speranța de viață, relevă cercetătorii în studiul lor realizat între anii 1990 — 2013. Cu toate acestea, observă ei, există modalități de prevenire pentru a remedia aceste situații, scrie Agerpres.
Adolescenții și tinerii între 10 și 24 de ani reprezintă un sfert din populația planetei, adică 1,8 miliarde de oameni. Numărul lor ar urma să ajungă la două miliarde în anul 2032, notează AFP.
Nouă din zece persoane din această categorie de vârstă locuiesc într-o țară în curs de dezvoltare, unde riscurile sunt cele mai mari. Din 1990, rata mortalității în rândul acestor tineri a scăzut mai lent decât cea a copiilor sub vârsta de cinci ani.
„Se acordă puțină atenție tinerilor și aceștia au acces la puține resurse deoarece adolescența este adesea considerată ca fiind perioada de viață cu cea mai bună stare de sănătate”, comentează oamenii de știință, menționând că persoanele între 10 și 24 de ani au cea mai mică asigurare de sănătate dintre toate vârstele.
Relațiile sexuale neprotejate constituie factorul de risc care a luat cea mai mare amploare în ultimii 23 de ani la categoria de vârstă cuprinsă între 10 și 24 de ani, în timp ce alcoolul urmat de consumul de droguri rămân principali factori de risc doar pentru categoria de vârstă 20 — 24 de ani, semnalează cercetătorii.
„Această generație de tineri poate transforma viitorul tuturor. (…) Este esențial să se investească urgent în sănătatea și educația lor”, a declarat profesorul George Patton de la Universitatea din Melbourne (Australia), care a coordonat cercetarea. În opinia sa, „cea mai bună investiție care se poate face este să se asigure accesul gratuit și de calitate la învățământul secundar”, în condițiile în care fiecare an de educație după vârsta de 12 ani este asociat cu un număr mai mic de sarcini precoce în cazul fetelor și cu mai puține decese atât în rândul băieților, cât și al fetelor.
Adolescența este un moment critic atât în plan biologic și psihologic, cât și social. Comportamentele adoptate în această perioadă de viață pot fi decisive pentru tot restul vieții.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Starea de sanatate a tinerilor este adesea neglijata in intreaga lume”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI