Studiu APC: 9 din 10 cofetării vând prăjituri cu chimicale

Cimicale_din_cofetarii
Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România, înfiinţată în anul 1990), organizaţie certificată de Guvernul României în anul 2005 ca fiind de utilitate publică, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetarii, precum și compoziția mixurilor pentru prăjituri comercializate în structurile comerciale de tip hipermarket.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.
În conformitate cu definițiile dicționarelor, tortul este o prăjitură (de obicei de formă cilindrică) făcută din mai multe straturi de aluat, având între ele straturi de cremă, de dulceață etc., acoperită cu o glazură sau cremă, ornamentată etc.; termenul este de origine germană (Torte), rădăcinile fiind în cuvântul latinesc torta. Dicționarele românești din perioada interbelică îl defineau ca prăjitură în formă de turtă cu migdale sau ciocolată (Șăineanu – 1929) sau un fel de pandișpan făcut din ouă, zahăr cu nuci, alune, migdale, castane sau ciocolată (Scriban – 1939).
Tot mai larg a pătruns în domeniul acestor dulciuri moda acoperirii cu straturi/cuverturi de culori și cu aspecte atrăgătoare, dar și cu gust foarte plăcut. Este vorba de așa-numitul fondant, termen adus din limba franceză (fondue = care se înmoaie). Fondantul este preparat din zahăr (10 părți), glucoză concentrată (1…3 părți) și apă (circa 3 părți), la care se mai adaugă diverse componente pentru culoare, aromă, stabilitate etc. Amestecul se aduce la temperatura de circa 115 grade Celsius, apoi se răcește până la 60 grade Celsius și se toarnă pe o masă (table, fr.) din marmură ori granit unde se tablează (amestecă) cu o spatulă până devine o pastă vâscoasă de culoare albă (când nu conține coloranți), care poate fi turnată peste corpul prăjiturilor/tortului ori, după caz, se poate modela în folii sau figurine comestibile.
Torturile și prăjiturile nu presupun mari diferențe din punct de vedere tehnologic; prăjiturile sunt torturi mici, așa cum torturile sunt prăjituri mari.
Majoritatea blaturilor de tort care se comercializează pe piaţa românească conţin următoarele ingrediente: făină de grâu, ouă, zahăr, sirop de glucoză-fructoză, lapte praf, emulgatori, conservanţi, agenţi de umezire, amidon de grâu, agenţi de afânare, emulsifianţi, corectori de aciditate sau alte arome. Iar dacă ne uităm cu atenţie pe această listă, vom remarca în primul rând că majoritatea ingredientelor regăsite în blaturile de tort au o componenţă inflamatoare pentru intestinele noastre, perturbând pe termen mediu şi lung componenta bacteriană a florei intestinale.
„Prăjiturile comercializate în unitațile de alimentație publică conțin chimicale din belșug. Afacerea cu dulciuri este profitabilă pentru acei comercianți care folosesc mixuri de ingrediente achiziționate din hipermarket, care prin compoziția lor fac ca dulciurile respective să reziste în vitrina frigorifică câteva săptămâni. Le recomand consumatorilor să cumpere prăjituri numai din acele cofetării care afișează următoarele informații despre prăjituri: data fabricației, o declarație pe proprie răspundere prin care își asumă răspunderea că produsele comercializate corespund specificațiilor tehnice de produs, denumirea prăjiturilor, gramajul, termenul de valabilitate, ingredientele cu efect alergogen (gluten, ouă și derivate, arahide și produse derivate, soia și produse derivate, lapte și produse derivate, fructe nucifere, semințe de susan și produse derivate) și temperatura de păstrare. Prăjiturile fiind produse dorite de copii, cofetăriile sunt obligate să atragă atenția părinților prin afișe amplasate în zone vizibile pentru aceștia, în situația în care folosesc coloranți alimentari (E 102, E 110, E 104, E 122, E 124 și E129), care pot afecta negativ atenția copiilor. Toate aceste informații coroborate cu termenul scurt de valabilitate (2-5 zile) ne pot da indicii despre cât de naturale sunt aceste produse”, declară conf. univ. dr. Costel Stanciu, Președinte Asociația Pro Consumatori. (Asociația Pro Consumatori)

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Studiu APC: 9 din 10 cofetării vând prăjituri cu chimicale”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI