Subventiile la gaze, limitate. Cine beneficiaza acum de aceste subventii

Subventii la gaze

Persoanele cu venituri mici și cele care din motive de vârstă sau sănătate necesită continuarea în alimentarea cu gaze naturale vor fi considerate clienți vulnerabili, potrivit unui proiect de ordin privind furnizarea gazelor naturale la consumatorul final, elaborat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Potrivit proiectului de ordin, „clientul final aparținând categoriei de clienți casnici este înregistrat drept client vulnerabil dacă îndeplinește cel puțin una dintre următoarele condiții:
a) are venituri reduse, stabilite de instituțiile statului cu atribuții în domeniul protecției sociale;
b) la locul de consum locuiește o persoană care din motive de sănătate/vârstă necesită continuitate în alimentarea cu gaze naturale sau alte condiții speciale referitoare la activitatea de furnizare a gazelor naturale”, potrivit Agerpres.
Criteriile de încadrare a unui client casnic în categoria clientului vulnerabil din motive de venituri reduse, facilitățile și modalitățile de implementare a acestora sunt stabilite de instituțiile statului cu atribuții în domeniul protecției sociale și se comunică furnizorului de către acestea. La fel, criteriile de încadrare a unui client casnic în categoria clientului vulnerabil din motive de sănătate/vârstă se realizează de instituțiile statului cu atribuții în domeniul protecției sociale și se comunică furnizorului de către acestea, potrivit ordinului.
În urma comunicărilor primite de la instituțiile statului cu atribuții în domeniul protecției sociale, furnizorul întocmește situația centralizatoare privind clienții vulnerabili din motive de venituri reduse și situația centralizatoare referitoare la clienții vulnerabili din motive de sănătate/vârstă pe care le comunică în timp util operatorului.
Tipurile de facilități specifice asigurate clienților vulnerabili din motive de venituri reduse sunt următoarele: acordarea de ajutoare financiare de către instituțiile statului cu atribuții în domeniul protecției sociale, care stabilesc cuantumul acestora, limita de venit pentru care se acordă aceste ajutoare, precum și modalitățile de implementare a acestei facilități; facturarea lunară a consumului de gaze naturale de către furnizor, pe baza citirii directe de operator/autocitirii de clientul vulnerabil a indexului echipamentului de măsurare, în perioada pentru care se acordă ajutoare financiare de către instituțiile statului cu atribuții în domeniul protecției sociale.
Tipurile de facilități specifice asigurate clienților vulnerabili din motive de sănătate/vârstă sunt următoarele: facturarea lunară a consumului de gaze naturale de către furnizor pe baza citirii directe de operator/autocitirii de clientul vulnerabil a indexului echipamentului de măsurare; asigurarea de către furnizor a accesului la centrul de relații cu clienții prin modalități specifice adaptate necesităților tuturor categoriilor de clienți vulnerabili din motive de sănătate/vârstă, în aceleași condiții comerciale oferite majorității clienților finali.
În plus, furnizorii vor trebui să transmită, gratuit, la cererea clienților vulnerabili din motive de sănătate/vârstă, condițiile comerciale de furnizare a gazelor naturale, a facturilor, a notificărilor, a plângerilor sau a oricăror materiale informative, prin mijloace electronice, dacă se solicită astfel, într-un format care este compatibil cu majoritatea programelor de citire a documentelor, culoarea fonturilor utilizate trebuind să fie în contrast cu cea a fondului.
La solicitarea clienților vulnerabili din motive de sănătate/vârstă, furnizorul/operatorul convine ca relația cu acesta (autocitirea indexului echipamentului de măsurare, transmiterea facturii pe numele și adresa de corespondență a persoanei respective, notificări, plângeri etc.) să se desfășoare prin intermediul unei terțe persoane, împuternicită de titularul locului de consum. De asemenea, pentru acest tip de clienți, limitările și întreruperile planificate vor fi reduse la minimum.
„Clienții finali protejați care nu pot fi deconectați în situații critice și clienții întreruptibili de siguranță care prin reducerea consumului până la oprire contribuie la menținerea securității în aprovizionarea cu gaze naturale în situații critice sunt stabiliți de ministerul de resort”, se mai precizează în proiectul de ordin.
Acest ordin urmează să abroge Ordinul nr. 42/2012 pentru aprobarea Regulamentului privind furnizarea gazelor naturale la clienții finali, aflat în vigoare în prezent, unde nu se face referire la consumatorul vulnerabil. ANRE așteaptă propuneri și observații pe această temă până la 19 februarie 2016.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Subventiile la gaze, limitate. Cine beneficiaza acum de aceste subventii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI