Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul – Tradiții și obiceiuri

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul
În fiecare an, pe 29 august, creştinii sărbătoresc Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, care este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru ca pe 1 septembrie începe un nou an.

Sărbătoarea marchează momentul muceniciei sale. Sfântul a fost decapitat urmare a criticării publice a păcatelor în care trăiau Irod Antipa și Irodiada, cumnata sa. Sf. Ioan a fost întemnițat în castelul din Maherus, iar la balul oferit de ziua de naștere a lui Irod, acesta i-a spus Irodiadei că îi va da fiicei acesteia tot ce va cere, până la jumătate din împărăție, dacă va dansa. Salomeea, fiica Irodiadei, a încântat publicul și, sfătuită de către mama sa, care dorea să-l reducă la tăcere, i-a cerut capul Sfântului Ioan pe o tipsie. Nevrând să-și încalce jurământul, Irod a împlinit întocmai dorința fetei.
Tradiţii şi obiceiuri în data de 29 august, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
Credinţele populare respectă această simbolistică, având două componente: rotundul capului şi curgerea sângelui datorită tăierii.
– De aceea în această zi nu se mănâncă fructe rotunde sau asemănătoare cu un cap: mere, pere, pepeni roşii.
– Nu se bea vin roşu.
– Nu se mănâncă din strachină, pentru că e rotundă, nu se foloseşte cuţitul, pentru că doar cu el s-a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul.
– Nici fructele roşii nu se mănâncă în ziua de Sântion de Toamnă.
– Şi mai ales nu se mănâncă varză.
– În satul care mai păstrează tradiţia şi credinţa se ştie şi de Sfântul Ioan taie capul pe varză. Legendele povestesc despre tânărul frumos care a fost pedepsit, pentru că a refuzat avansurile soţiei lui Irod şi din răzbunare a fost învinuit că a furat o bijuterie. După întemniţare i s-a tăiat capul. Astfel se explică şi sintagma populară „tăierea capului pe varză”, adică tăierea capului cum se toacă varza.
– Tot în această zi de sărbătoare nu este îngăduit să se mănânce de pe tavă, iar împărţania (cum se spune în Oltenia) cu pere şi castraveţi nu se aşază pe tavă sau farfurie: capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost purtat pe o tavă, în faţa unei asistenţe numeroase de către o dansatoare, iar farfuria reprezintă rotundul capului.
– Şi tot în ideea de respectare a rotundului, în această zi nu se fac hore.
– A doua componentă a denominării sărbătorii Sântion de Toamnă aminteşte de venirea toamnei. Este ziua care marca altădată coborârea vacilor de pe păşunile montane.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul – Tradiții și obiceiuri”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI