Tamara Buciuceanu-Botez, „Doamna comediei românești”, împlinește 85 de ani

Tamara-Buciuceanu-Botez

Tamara Buciuceanu-Botez, una dintre cele mai apreciate actriţe române de teatru, film şi televiziune, îşi aniversează astăzi ziua de naştere, împlineşte 85 de ani.
Între 1948-1951 frecventează Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași, însă în anul IV de studii se transferă la București, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică la clasa profesorului Nicolae Bălțățeanu (asistentă Sorana Coroamă-Stanca).
Tamara Buciuceanu termină studiile în 1952. Este una din reprezentantele generației de aur a teatrului românesc.
Este supranumită “Doamna comediei românești”, fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie. A jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria “Liceenii”.
A jucat pe scenele marilor teatre ale capitalei precum: Giulești, Bulandra, Național, Teatrul de comedie etc. A interpretat-o pe Coana Chirița pe scena Teatrului Național din Iași.

Piesa-Mamouret

Piesa Mamouret

A avut roluri importante în teatru în piese precum “Coana Chirița”, “Romeo și Julieta la început de noiembrie”, “Scaunele”, “Cumetrele”, “Doctor fără voie”, “Nepotul”, “Așteptând la arlechin”, “Domnișoara Nastasia”, “Mamouret” etc.
Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delcă din piesa “Dimineață pierdută” după Gabriela Adameșteanu.
De asemenea Tamara Buciuceanu a făcut o cariera impresionantă și în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion. TVR Media a lansat în 2006 DVD-ul “Tamara Buciuceanu” ce cuprinde o selecție din aparițiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române.
De-a lungul timpul i-a avut alături de ea pe platourile de filmare, pe scena teatrelor sau în studiourile de televiziune pe mulți dintre marii actori români, dintre care îi amintim pe George Constantin, Gheorghe Dinică, Ovidiu Iuliu Moldovan, Coca Andronescu, Ileana Stana Ionescu, Tora Vasilescu, Dem Rădulescu, Ion Lucian, Puiu Călinescu, Marius Pepino, Radu Zaharescu, Nicu Constantin, Toma Caragiu, Mitică Popescu.

O stea pe Aleea Celebrităților
A fost distinsă cu titlul onorific de Societar de onoare al Teatrului Național București (14 aprilie 2004) și a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din Capitală (4 septembrie 2011). De asemenea, în 2007, Zonta Club București, care are ca misiune promovarea femeilor din România, i-a acordat actriței premiul de excelență.

Tamara-Buciuceanu-Botez-premiul-gopoActrița Tamara Buciuceanu-Botez a primit Premiul pentru întreaga activitate în cadrul celei de-a șasea ediții a Galei Premiilor Gopo 2012 În ceea ce priveşte viaţa personală, în anul 1962, s-a căsătorit cu medicul anestezist Alexandru Botez, care s-a stins din viaţă în 1996. Actriţa nu are copii.La 23 iunie 2014, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul prin care Tamara Buciuceanu-Botez este distinsă cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler, pentru „remarcabilele interpretări artistice, dragostea, dăruirea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale“. Decoraţia oferită actriţei reprezintă cea mai înaltă distincţie a statului român. Datorită carierei impresionante în teatru şi film, a talentului reflectat în rolurile de comedie, drame, dar şi în spectacolele de revistă, Tamara Buciuceanu este şi va rămâne una dintre figurile legendare ale teatrului românesc.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
5 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

Un comentariu la “Tamara Buciuceanu-Botez, „Doamna comediei românești”, împlinește 85 de ani”

 1. Florian spune:

  Un mare nume in teatru
  Multi dintre stralucitii actori ai teatrului romanesc au jucat sau debutat in piesele Sidoniei Dragusanu.
  http://www.sidonia.ro.

  Seara răspunsurilor, teatru, Bucuresti, 1958
  Fiicele, teatru , Bucuresti, 1963
  Valsul, teatru, Bucuresti, 1963
  Zizi si formula ei de viata, teatru, Bucuresti, 1964
  Intilnire cu ingerul, teatru, Bucuresti, 1965
  Jocul adevărului, teatru, Bucuresti, 1966
  Necunoscuta si cei patru cavaleri, muzical, 1969
  Comisarul, in colab. cu Ana Rubinstein, Bucuresti, 1971,
  (versiune maghiară, Tirgu Mures, 1973)
  Sentimente si naftalină, teatru, Bucuresti, 1980

  Am avut o mare surpriza sa redescopar piese de teatru de o verva si actualitate incredibila pe site-ul autoarei

  http://www.sidonia.ro/p/articole.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI