Tinerii cu scleroza multipla netratati la timp au prognostic defavorabil

Scleroza-multipla
Tinerii cu scleroză multiplă au un prognostic defavorabil, iar calitatea vieții li se depreciază dacă tratamentul imuno-modulator este instituit tardiv, atrag atenția reprezentanții Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA).

Toate studiile de specialitate indică prognosticul defavorabil (degradarea fizică progresivă) și, în consecință, deprecierea calității vieții pacienților al căror tratament imuno-modulator este instituit tardiv. (…) Tinerii care rămân netratați la timp ajung în timp foarte scurt în scaun cu rotile — niște asistați social, care nu se mai pot bucura de viață și nici nu mai pot trăi fără cineva lângă ei zilnic„, afirmă reprezentanții APAA, într-un comunicat transmis miercuri presei.
Ei subliniază că persoanele cu scleroză multiplă trebuie beneficieze de tratament toată viața, cu scopul de a opri cât mai mult apariția unor dizabilități deosebite.
Dacă oficial, conform comunicatului din 7 mai 2014, erau 2.700 bolnavi în Programul național de tratament al bolilor neurologice — scleroză multiplă, actualmente câți bolnavi își așteaptă cuminți, tăcuți, liniștiți, locul pe listele „morții”, respectiv listele de așteptare? Care este cea mai mare perioadă de așteptare de pe acea listă? (…) Cât considerați că este optim ca un pacient să-și aștepte tratamentul? Când veți include în Programul național de tratament al bolilor neurologice toate persoanele care au fost diagnosticate cu SM și care se află pe lista de așteptare?„, întreabă semnatarii comunicatului.
Asociația susține că datele oficiale ‘oferite observatorilor străini” indică peste 10.000 de pacienți diagnosticați cu scleroză multiplă în România.
Scleroza multiplă (SM) este o boală neurologică cu o prevalență foarte ridicată, de aceea este principala cauză a invalidității de natură netraumatică la tinerii adulți din Europa.
Etiologia (cauza) sclerozei multiple este încă necunoscută, iar evoluția este sub formă de pusee de acutizare (în timpul cărora se produc leziunile) și perioade de remitere. Simptomatologia este extrem de variată și se datorează leziunilor demielinizante de la nivelul creierului și/sau măduvei spinării: oboseala cronică, probleme de vedere, pierderea echilibrului, amorțeli, prurit, crampe, spasticitate, dureri cu multiple localizări, probleme de vorbire, tremor, dificultăți de deplasare, paralizii parțiale sau complete, probleme de concentrare, disfuncții urinare și/ sau intestinale, pierderi de memorie pe perioade scurte de timp, stări depresive.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
5 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Tinerii cu scleroza multipla netratati la timp au prognostic defavorabil”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI