Titus Corlățean, s-a întâlnit cu conducerea BEC, pe tema organizării procesului de vot în străinătate la turul doi al alegerilor prezidențiale

Titus-Corlatean-declaratii-bec

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, alături de un secretar de stat și secretarul general, a purtat astăzi, 4 noiembrie 2014, o discuție cu conducerea Biroului Electoral Central. Scopul acesteia a vizat efectuarea unui schimb de opinii cu privire la identificarea unor soluţii viabile, din perspectiva competențelor specifice celor două instituții – MAE și BEC, pentru buna organizare și desfășurare a turului doi de scrutin în străinătate pentru alegerea Preşedintelui României. La discuție a participat și conducerea Biroului Electoral pentru Secțiile de Votare din Străinătate nr. 48.
În cadrul discuției, ministrul Titus Corlăţean a subliniat că instituția pe care o conduce a luat toate măsurile, potrivit atribuţiilor care îi revin în baza legii, pentru a pune la dispoziția birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate toate instrumentele necesare desfășurării în bune condiții a votului (locații pentru secţiile de vot, personal MAE pentru constituirea birourilor secțiilor de vot, începând cu asigurarea președinților tuturor birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate și membri, dotările tehnice, toate materialele necesare exprimării votului).
Având în vedere că, în pofida îndeplinirii pe deplin a acestor atribuţii de către MAE, prin misiunile sale, au existat dificultăți în unele secții de votare în străinătate pe fondul unui aflux ridicat de cetățeni români care au dorit să își exprime votul, ministrul afacerilor externe a exprimat opinia că sunt necesare măsuri pentru facilitarea procesării votanților în cel de-al doilea tur de scrutin din 16 noiembrie, în cadrul celor 294 de secții de vot existente în străinătate.
În acest sens, ministrul Titus Corlăţean a adus în atenția Biroului Electoral Central, respectiv a Biroului Electoral pentru Secțiile de Votare din Străinătate nr. 48, o serie de propuneri concrete în baza prevederilor legale, care să permită o fluidizare a procesului de vot în străinătate. Propunerile se referă la: 1.) posibilitatea descărcării de pe site-ul unei instituții românești autorizate în materie electorală a modelului de declarație pe proprie răspundere, pentru ca votanți să o poată completa, dacă doresc, înainte de prezentarea la vot, urmând ca semnătura să fie efectuată în fața biroului electoral al secției de votare, potrivit legii; 2.) simplificarea rubricilor din tabelele electorale, pentru scurtarea timpilor necesari completării, în cazul în care legea o permite; 3.) suplimentarea până la numărul maxim admis de lege, şi anume 7 a numărului membrilor secțiilor de vot, respectiv a ștampilelor puse la dispoziție și a cabinelor de vot , acolo unde s-a dovedit că este necesar.
Ministrul Titus Corlățean a subliniat că MAE va pune la dispoziție personal suplimentar pentru completarea secțiilor de votare din străinătate, acolo unde au fost dificultăți în asigurarea, în ziua votului, a numărului de membri în birourile secţiilor de votare.
Ministrul afacerilor externe a dat asigurări că, în cazul adoptării de către Biroul Electoral Central a unor decizii privind desfăşurarea celui de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, inclusiv, acolo unde va considera necesar, prin luarea în considerare a propunerilor formulate de MAE, instituţia pe care o conduce le va respecta şi duce la îndeplinire conform prevederilor legale.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Titus Corlățean, s-a întâlnit cu conducerea BEC, pe tema organizării procesului de vot în străinătate la turul doi al alegerilor prezidențiale”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI