Traditii grecesti, transpuse in muzica si dans in cinstea Zilei Nationale, la Casa de Cultura Constanta

Spectacol de Ziua Greciei17

Ziua Greciei se sărbătorește în fiecare an cu mare bucurie și cu mândrie de către Comunitatea Elenă Elpis din Constanța. Pe 25 Martie, vineri seara, Casa de Cultură a Sindicatelor a găzduit amplul spectacol, devenit o frumoasă tradiţie a cetăţii Tomis, aceea a sărbătoririi Zilei Naţionale a Republicii Elene cu fast, bucurie şi mândrie! Evenimentul a reunit 3 ansambluri din Constanța, Prahova și Sulina și mai mulți artiști pasionați de muzica grecească.
Ca de obicei, Sala Casei de Cultura a devenit neîncăpătoare. Deschiderea a fost făcută cu intonarea Imnurilor de Stat ale celor două popoare, mai mult decât prietene, iar apoi cu discursul plin de culoare și substanţă, absolut captivant, al Preşedintelui Comunităţii Elene Elpis Constanța, dl. Anton Traian Antoniadis.

Spectacol de Ziua Greciei03
Se împlinesc 195 de an de la începerea războiului de indepedență al poporului grec. Şi suntem mândri ca greci și români că acest război a început din România. Am luptat împreună pentru pace. Sângele vărsat deopotrivă de la Secu sau Drăgăşani au avut un ideal al libertăţii şi independenţei care unesc şi astăzi Grecia şi România. Comunitatea Elenă din Constanţa a fost prima care, după evenimentele din ’89, a făcut primul simpozion naţional de la întemeierea anticului Tomis„, a declarat Anton Traian Antoniadis.
Pe scenă au urcat ansamblurile ELPIS din Constanta, Artemis din Sulina și Kymata din Ploiesti, au oferit un spectacol extraordinar, alături de Ionuț Galani și de ceilalți invitați.
Anul acesta, pentru a marca cum se cuvine marea sărbătoare, Ansamblul Comunităţii ELPIS Constantă s-a bucurat de prezenţa activă a Ansamblului Kymata, al Comunităţii Elene Prahova şi Ansamblul Artemis al Comunităţii Elene din Sulina.  Pe scenă a evoluat și grupul Elpis Kinder, în a cărui componență a intrat și un îngeraș de copil de numai 3 ani care a ținut pasul cu toți colegii lui.

Spectacol de Ziua Greciei36
Regalul fără precedent al dansului tradiţional elen a fost completat în mod fericit de participarea micuţei Georgiana Dediu, a Anastasiei Gerasoudis şi a Alexiei Tsalavoutis, precum şi a lui Ştefan Gheorghiu, care au interpretat melodii greceşti consacrate, culminând cu recitalul oferit de Ionuţ Galani, totul într-o fericită împletire, publicul electrizat fiind complet captivat de veselia şi rimurile specific greceşti, la modul în care, toţi cei prezenţi în sala arhiplină a Casei de Cultură din Constantă, au rezonat maxim, pe durata celor peste 3 ore de spectacol.

La eveniment au fost prezenți primarul interimar Decebal Făgădău, vicepreședinții Consiliului Județean Constanța, reprezentanți de la celelalte Uniuni, prefectul Adrian Nicolaescu și alte oficialități.
Comunitatea elenă Elpis va organiza în luna mai, la Constanța, un spectacol public pentru doborârea recordului mondial de participanți implicați în interpretarea în ansamblu a popularului Sirtaki, dans cu inflexiuni tradiționale special creat în 1964 de coregraful elen Giorgos Provias, pe muzica lui Mikis Theodorakis, pentru filmul Zorba grecul.
Președintele Comunității elene Elpis din Constanța, Anton Antoniadis, inițiatorul acestui eveniment ce va fi jurizat de reprezentanții Guinness Book of Records, a declarat că își dorește ca demersul să lege pentru prima dată numele celui mai vechi oraș de pe teritoriul României, înființat în 657 î.Hr de coloniștii greci, de primul record mondial consemnat oficial aici.
Vă prezentăm mai jos câteva filmulețe din spectacolul la care au participat ansambluri din Constanța, Sulina și Prahova.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Traditii grecesti, transpuse in muzica si dans in cinstea Zilei Nationale, la Casa de Cultura Constanta”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI