Tradiții și obiceiuri de SFÂNTA PARASCHEVA. Ce nu au voie credincioșii să facă în această zi

Sfanta_Paraschieva
Credincioșii o sărbătoresc pe 14 octombrie pe Sfânta Parascheva, considerată ocrotitoare a Moldovei. Această zi mai este cunoscută în popor și că „Vinerea Mare de Toamna” sau „Vinerea celor 12 vineri”.

Considerată şi sfânta patroană, ocrotitoare a Moldovei, sute de mii de credincioşi aleg ca în această perioadă să meargă în pelerinaj la Iaşi, pentru a se ruga la moaştele Sfintei Parascheva. Se spune că îi sunt atribuite minuni şi vindecări miraculoase.
Moaştele cuvioasei se află în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, din anul 1889. Hramul ei prilejuieşte unul dintre cele mai mari pelerinaje ale ortodoxiei.
Nu foarte mulţi pelerini care obişnuiesc să vină în fiecare an la Iaşi să se închine la moaştele Sfintei ştiu că veşmintele sale poartă o broderie specială.
Domnitorul Vasile Lupu, a adus moaştele Sfintei Parascheva la Iaşi în anul 1641 şi le-a aşezat în ctitoria sa, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi. Aducerea moaştelor în Capitala Moldovei a fost văzut că un gest de recunoştinţă din partea patriarhului Partenie I şi a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că domnitorul de atunci al Moldovei a plătit în întregime datoriile Patriarhiei Ecumenice. Începând cu anul 1889, moaştele Cuvioasei au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Parascheva
Conform credinţei poopulare, în această zi este interzis să calci, să coşi, să faci de mâncare sau orice alte treburi în gospodărie. Se spune că dacă nu ţii cont de toate acestea te vei alege cu dureri de cap şi de ochi.
O altă superstiţie străveche spune că, printre bucăţele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie poamene cu cruce, nucile, castraveţii şi pepenele roşu. În schimb, este recomandată împărţirea de must şi de vin nou, dar şi de pâine şi lipie.
Potrivit tradiţiei, Sfânta Cuvioasă Parascheva se roagă la bunul Dumnezeu şi pentru femeile însărcinate. În popor se spune că dacă eşti însărcinată şi urmează să fii mămica, este recomandat să împarţi din bucăţele tale cu copiii sărmani. Astfel, Sfântă te va ocroti la naştere, iar naşterea copilului va fi una uşoară şi lipsită de dureri.
Mai mult decât atât, se fac şi unele previziuni ale vremii în funcţie de cum se prezintă vremea în ziua în care Sfânta este prăznuită (14 octombrie), dar ţinând cont şi de somnul oilor. Dacă oile dorm înghesuite şi strânse laolaltă în ziua de 14 octombrie, ciobanii spun că iarna va fi una grea, lungă şi friguroasă. Iar dacă oile dorm risipite, iarna va fi domoală şi blândă.
Preoţii spun că moaştele Sfintei sunt îmbrăcate după unele ritualuri bisericeşti, la care participă doar preoţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Totuşi, foarte puţini creştini ştiu că Sfânta Cuvioasa poartă şi un blestem, care datează încă din anul 1641.
Sub veşmintele în care Sfânta este îmbrăcată în fiecare an, moaştele acesteia mai poartă o ţinută care nu se dă jos niciodată. Această ţinută are şi un sigiliu pe care este scris blestemul domnitorului Vasile Lupu dar şi al Mitropolitului Varlaam care spune: “blestemat să fie cel care va împrăştia vreodată Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.”
Veşmântul Sfintei se face după un ritual special, în atelierele Arhiepiscopiei. Croitorii obişnuiesc să ţină post şi să facă rugăciune înainte de a începe să le lucreze.
Veşmintele ocrotitoarei Moldovei se schimbă de cinci ori pe an şi se dăruiesc de Înalt Prea Sfinţia Sa Mitropolitul Moldovei Teofan unor biserici care au hramul Sfintei, scrie calendarulortodox.ro
Mii de pelerini sosesc fără oprire la Iaşi, ca să se închine la moaştele Cuvioasei Parascheva. Autorităţile cred că până luni, când este sărbătorită Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, 200.000 de credincioşi vor trece pe la racla ei. Slujba se va ţine pe un podium, iar la ea vor participa zeci de preoţi.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Tradiții și obiceiuri de SFÂNTA PARASCHEVA. Ce nu au voie credincioșii să facă în această zi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI