Traian Băsescu: Obiectivele României la summit au fost atinse

Traian-Basescu-Summit-NATO
Foto: Pro TV
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, după Summitul NATO, că Marea Neagră este evidenţiată în documentele reuniunii ca având o importanţă deosebită pentru securitatea euroatlantică, aceasta fiind un obiectiv al României care a fost atins.

La summit s-au semnat 20 de documente, din care cinci sunt publice, iar 15 sunt secrete. Acum, structurile militare trebuie să pună în practică deciziile politice. Cele 5 documente sunt: Comunicatul summitului, Declaraţia privind relaţia transatlantică, care este foarte importantă, Declaraţia comună NATO – Ucraina, Declaraţia privind Afganistanul şi Declaraţia privind forţele armate.
Intenţionez ca săptămâna viitoare, în colaborare cu Ministerul de Externe, să deschidem dezbateri pentru corecta înţelegere a summitului, a declarat Băsescu.

Adoptarea planului de acţiune (RAP), prin acest document s-a decis prezenţa NATO pe teritoriul statelor de la graniţa de est, inclusiv pe teritoriul României.
Președintele a subliniat că nu este vorba de noi baze militare în țara noastră.
România are două baze militare româno-americane, una la Kogălniceanu și alta la Deveselu. În rest sunt staționări temporare, exerciții, aplicații, manevre militare. Planul de acțiune mărește prezența militară alternativă și continuă pe teritoriul României. Pe teritoriul României avem acum circa 1.400 de militari americani, din care 600 sunt pușcași marini, militari de elită. Aceste efective vor crește, vor fi flexibile, se vor adapta la situația de zi cu zi, dar important este că există un plan, că se știe de unde vin aceste trupe, că pot fi dislocate imediat și sunt gata echipate pentru orice tip de acțiune„, a explicat Băsescu.
El a adăugat că România are toată infrastructura pregătită în acest sens.
Este o ofertă directă făcută în summit de președintele Obama: crearea unui centru de antrenament și exerciții navale la Marea Neagră, exerciții și antrenamente care se vor face împreună cu flota României și a Bulgariei. Acest centru va fi tot timpul alimentat cu nave din flota militară a Statelor Unite. Chiar astăzi a intrat un distrugător în port la Constanta. Marea Neagră este recunoscută în documentele summitului ca având o importanță deosebită pentru securitatea euro-atlantică, este cea mai cuprinzătoare afirmație legată de Marea Neagră„, a precizat președintele Traian Băsescu, corespondentului Agerpres.
Preşedintele Băsescu a mai spus că „în declaratie vom găsi afirmaţiile cu privire la faptul că programul de amplasare a elementelor scutului antirachetă se derulează în parametrii planificaţi şi că în 2015 baza de la Deveselu va fi funcţională şi va contribui la securitatea spaţiului aliat.Există şi un lucru care nu o să îi placă premierului, angajamentul aliaţilor de a se ajunge la 2% din PIB, ne place sau nu ne place, libertatea nu e gratis.
S-a pus accent în declaraţie şi în documentele nepublice pe siguranţa cibernetică.
România a făcut oferta să fie naţiune cadru pentru un fond mutual din care să se alimenteze programe pentru siguranţa cibernetică a Ucrainei. România va fi naţiune cadru pe acest program. Sunt patru programe la nivel NATO, unul îl preia România. Acestea au fost obiectivele noastre, pe acestea le-am atins„, a mai declarat preşedintele Băsescu la conferinţa de presă.
România s-a angajat să participe la operațiunea „Resolute Support” pentru Afganistan cu 220 de militari, 200 de instructori și 20 de poliție militară. Între timp am primit solicitări să preluăm și paza a două aeroporturi, Kandahar și Kabul. Încă nu avem o hotărâre CSAT. Vom discuta acasă și vedem dacă ne putem asuma preluarea pazei unuia dintre cele două aeroporturi pentru care am fost solicitați. Asta ar însemna să dislocăm în Afganistan un efectiv de 400 de militari„, a arătat șeful statului.
El a explicat că e vorba de o împărțire de responsabilități în funcție de ce „capabilități” are fiecare.
Atât timp cât mii de militari ai organizației se vor roti pe teritoriul României având o tehnică de luptă mult superioară, la rându-i România poate să aibă o abordare pozitivă nu față de toată solicitarea, dar măcar față de unul dintre cele două aeroporturi„, a adăugat Traian Băsescu.
Președintele a subliniat că solicitarea NATO va fi analizată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
Summitul NATO a avut loc joi și vineri la Newport, în Țara Galilor.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
4 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Traian Băsescu: Obiectivele României la summit au fost atinse”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI