Tribunalul Bucureşti a respins modificările aduse Statutului PNL la congresul din iunie

Klaus_Iohannis
Tribunalul Bucureşti a respins modificările aduse statutului PNL la congresul din iunie, menţionând că „ia act de lucrările congresului”, la care Klaus Iohannis a fost ales preşedinte al formaţiunii, în baza derogărilor privind vechimea necesară în partid, informează Mediafax. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

În decizia luată luni de Tribunalul Bucureşti se arată că instanţa „ia act de lucrările congresului”, dar „respinge capătul de cerere cu privire la modificarea statutului”.
Potrivit vechiului statut, Klaus Iohannis ar fi avut nevoie de o vechime în partid de minim 2 ani pentru a putea fi ales preşedinte al PNL.
Klaus Iohannis a fost ales preşedinte al PNL la 28 iunie, cu 1.334 de voturi din partea delegaților la Congres.
Judecătorii au luat această decizie în dosarul în care primarul PNL din localitatea dâmboviţeană Pucioasa, Dănuţ Bădău, a reclamat la Tribunalul Bucureşti că toate acţiunile care au dus la alegerea lui Klaus Iohannis preşedinte au încălcat atât statutul PNL, cât şi legea partidelor politice.
Acesta susținea că Iohannis a convocat în mod ilegal congresul PNL și a primit derogare de vechime pentru a fi ales în fruntea partidului, deși potrivit statutului nu se acordă derogări în acest caz.
Statutul PNL nu face derogări de vechime pe numirea pe funcții, ci numai pe candidaturi (…). Știm bine că domnul Iohannis și-a dat demisia la un moment dat din funcția de prim-vicepreședinte al partidului, funcție pe care a obținut-o la congresul partidului și pe listă. Dându-și demisia, nu mai făcea parte din Biroul Politic Central sau din Delegația Permanentă, nu putea să ocupe nici locul altuia. Nefiind prim-vicepreședinte, nu putea fi nici membru, că ar fi însemnat o structură mai mare, care însemna modificare de statut și în acest fel nu putea să fie și numit pe funcția de președinte interimar. Așa că toate acțiunile, demersurile sale, actele juridice statutare pe care le-a elaborat în această perioadă, inclusiv convocarea congresului, spun eu, sunt nevalabile”, declara Dănuț Bădău la începutul lunii august.
Potrivit Legii partidelor politice, în situaţia organizării unor congrese care modifică statutul sau conducerea respectivelor partide, modificările sunt notificate Tribunalului Bucureşti în vederea înregistrării acestora în Registrul Partidelor Politice.
Notificările sunt luate în discuţie de Tribunal, care verifică respectarea legislaţiei în vigoare a prevederilor statutului şi a normelor constituţionale care privesc activitatea formaţiunilor politice.
Potrivit aceleiaşi legi, în situaţia în care Tribunalul respinge notificările formaţiunilor politice, statutul acestora şi conducerea revin la forma iniţială.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Tribunalul Bucureşti a respins modificările aduse Statutului PNL la congresul din iunie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI