Turismul viticol poate atrage turisti straini in Romania

Turismul viticol

România ocupă locul 13 în topul mondial al celor mai mari producători de vin şi locul şase în topul european, conform datelor preliminare publicate recent de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV).
Numărul de crame active care produc şi vând vin îmbuteliat a ajuns la peste 140, iar dintre acestea, aproximativ un sfert pot susţine turismul viticol, arată datele crameromania.ro şi revino.ro, două platforme care promovează turismul viticol şi organizează tururi de crame şi degustări.
„Numărul cramelor din Romnia crește constant cu 5 – 10 unități pe an”, spune Alina Iancu, fondator CrameRomania.ro şi ReVino.ro. „România ocupă în acest moment locul 5 la nivel european din punct de vedere al suprafeței de peste 200.000 de hectare de viță de vie cultivată și locul 6 în Uniunea Europeană din perspectiva producției. Avem potențial de creștere și interes atât din partea cramelor, cât și a turiștilor astfel încât țara noastră să cunoască o dezvoltare din ce în ce mai mare a turismului viticol local, inexistent până acum cațiva ani”.
Restaurarea conacelor din apropierea podgoriilor şi peisajele deosebite au început să atragă tot mai mulţi turişti şi să îi ajute pe proprietarii de crame în procesul de promovare a zonelor în care aceştia cultivă viţă-de-vie, este de părere Alina Iancu, dezvoltatoarea site-ului revino.ro.
„Potenţialul de dezvoltare a acestui tip de agrement în România este unul foarte mare, motiv pentru care tot mai mulţi proprietari de crame îşi investesc resursele în amenajarea de spaţii de cazare, restaurante, săli de degustare, tururi ghidate în vie, dar şi în personal bine calificat. În acelaşi timp, cramele mici reuşesc să îşi vândă aproximativ 30% din producţie vizitatorilor care le calcă pragul”, spune ea.
În România, turismul viticol cunoaște o dezvoltare semnificativă, ajutat de investițiile realizate de crame și de cererea din partea clienților pentru acest tip de călătorii personalizate și orientate către experiențe. Potențialul de dezvoltare este mare, pasionații de vin fiind atrași de vizitele în vii și în crame, de discuțiile cu oenologi și, nu în ultimul rând, de peisajele deosebite care pot fi descoperite în țara noastră. Mai mult decât atât, conacele vechi din apropierea podgoriilor care au fost recondiționate și transformate în spații de cazare atrag și cu poveștile lor turiștii români și străini.
„Până acum aproximativ cinci ani, iubitorii de vinuri din România erau nevoiți să călătorească în străinatate pentru a practica turism viticol, dar în ultima perioadă pot face acest lucru și la noi în țară. Așezarea geografică, peisajele, diversitatea, istoria, dar și soiurile autohtone sunt avantaje clare de care proprietarii de crame se pot folosi pentru a atrage turiștii români și străini în zonele viticole locale” continuă Alina Iancu.
Un exemplu în acest sens îl reprezintă producătorul LacertA care, în 2013, reuşea să îşi vândă prin această metodă circa 25% din producţie.
Walter Friedl spunea la acea vreme că a promovat crama în afara României, la organizaţiile de turism, dar sectorul corporate a fost punctul său forte, respectiv companiile care au investit în România.
„Turismul viticol reprezintă un factor extrem de important pentru noi. Mii de turişti vizitează crama LacertA în fiecare an. Vizitatorii vin din întreaga lume. Există mai multe proiecte hoteliere din imediata vecinătate şi ne aşteptăm ca în perioada următoare să apară cât mai multe oferte tentante din partea acestor unităţi de cazare”, spunea el.
În România erau înregistrate în anul 2014 (ultimele date disponibile pe mfinante.ro) circa 200 de companii cu cod CAEN „Fabricarea vinurilor din struguri“.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Turismul viticol poate atrage turisti straini in Romania”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Live Events

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CORONAVIRUS

Articole despre Coronavirus Reguli, Statistici, Sondaje, Comentarii

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI

×
%d blogeri au apreciat: