Țuțuianu: În aproximativ doi ani, vom avea cel mai modern Delfinariu din țară

Semnare_contract_proiect_Extindere_Delfinariului
Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a semnat astăzi, alături de Ministrul Turismului, Bogdan Trif, contractul de finanțare pentru proiectul “Extindere Delfinariului, municipiul Constanța”.

Proiectul „Extindere Delfinariu, Municipiul Constanța” costă 5,6 milioane de euro, fondurile fiind asigurate în proporție de 70% de către Ministerul Turismului, iar diferența de 30% va fi asigurată de către Consiliul Județean Constanța.
Secția Delfinariu din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța are aviz de funcționare valabil de la Ministerul Mediului, până la data de 04.11.2023. După această dată, secția trebuie să se reautorizeze, nu înainte de modernizare, întrucât bazinele delfinilor nu mai corespund standardelor stabilite la nivel mondial.
Proiectul ce urmează a fi implementat prevede extinderea bazinelor pentru delfini, cu posibilitatea de înființare și a unei „maternități” pentru mamifere.
După turul complexului și a demonstrației din Delfinariu, Horia Țuțuianu și Bogdan Trif au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au semnat mult așteptatul contract. Președintele Consiliului Județean Constanța a amintit de investițiile derulate de Consiliu, împreună cu ministerul, în județ, punctând faptul că „turismul din Dobrogea trebuie să devină mai atractiv decât cel din Bulgaria. Am vrut să avem în Constanța un Complex Muzeal la standarde internaționale. Mi-am dorit o construcție modernă, un delfinariu care să devină etalon pentru obiectivele de acest tip. Investim pentru viitorul nostru, al copiilor, al județului și al turismului românesc! Astfel, în aproximativ doi ani, vom avea cel mai modern Delfinariu din țară și implicit, vom crește și atractivitatea din punct de vedere turistic, dar și a varietății de specii pe care le putem aduce aici, la Constanța. În paralel cu derularea acestui proiect, ne-am propus și construirea unui acvariu modern cu toate elementele specifice de atractivitate. Acesta va fi parte a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, va avea o suprafață de aproximativ 3600 mp, cu bazine de tip Delta Dunării, Marea Neagră, Amazon, ocean planetar, care vor oferi și zone de vizitare tip tunel. Mulțumesc Guvernului României și domnului ministru Bogdan Trif pentru susținerea acestor proiecte, deosebit de importante pentru noi””. De cealaltă parte, ministrul Trif a amintit de investițiile din turism, cu precădere cele de la Constanța.
Avem un program de guvernare în care investițiile sunt prioritare și mă bucur că reușim să implementăm proiectele pe care ni le-am propus. Turismul este un domeniu pentru care investițiile sunt necesare. Alături de promovare și măsuri de încurajare și susținere pentru mediul privat care activează în acest domeniu, investițiile fac parte din obiectivele Ministerului Turismului. Acum două săptămâni, am fost la Borșa, în Maramureș, unde am semnat contractul de finanțare de 22 milioane de euro pentru o pârtie de schi, iar astăzi sunt la Constanța pentru a semna o altă finanțare importantă pentru turismul de pe litoral dar și pentru comunitatea județului Constanța, respectiv modernizarea și extinderea Delfinariului. Ministerul vine cu 70% din sumă, restul va fi contribuția Consiliului Județean care este inițiatorul acestui proiect și care a întocmit documentația pentru finanțare. Aproximativ 5,5 de milioane de euro vor fi investite pentru ca turiștii dar și mamiferele marine să se bucure de un delfinariu la standarde europene. Doar în ultimi trei ani numărul turiștilor, care au călcat pragul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, a crescut cu 80%. De exemplu, în 2018, 626.000 de turiști au vizitat acest obiectiv. Așadar, potențialul acestui punct de atracție turistică este enorm”, a declarat Bogdan Trif.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă valorificarea elementelor turistice prin extinderea şi dotarea la standarde europene a infrastructurii Delfinariului din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa. Mai exact, vor fi realizate lucrări de extindere a bazinului existent prin adăugarea unui bazin de circa 3090 mc. Totodată, vor fi executate lucrări pentru realizarea unei zone ce va putea fi descoperită în sezonul favorabil (aproximativ 8 luni/an), dar și realizarea unei suprafeţe vitrate acrilice pentru creşterea activităţii de interacțiune cu delfinii. Conform documentației tehnico-economice, execuția proiectului se va realiza în termen de 24 de luni de la data semnării ordinului de începere a lucrărilor. În prezent este în desfășurare procedura publică de achiziție a execuției de lucrări.
Semnare_contract_proiect_Extindere_Delfinariului1

Semnare_contract_proiect_Extindere_Delfinariului4

Semnare_contract_proiect_Extindere_Delfinariului3.jpg

Semnare_contract_proiect_Extindere_Delfinariului2

Semnare_contract_proiect_Extindere_Delfinariului7.jpg

Semnare_contract_proiect_Extindere_Delfinariului6.jpg

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Țuțuianu: În aproximativ doi ani, vom avea cel mai modern Delfinariu din țară”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI