Utilizarea Dosarului Electronic de Sănătate devine obligatorie

des
Dosarul Electronic de Sănătate (DES) al pacienților intră în uz pe 14 noiembrie 2016, au anunțat cei de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța.

Aprobarea datelor, informațiilor și procedurilor operaționale necesare utilizării și funcționării DES al pacientului a fost publicată în „Monitorul Oficial al României“, Partea I, nr. 806 din 13 octombrie 2016 – Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1123/849/2016.
”DES al pacientului trebuie utilizat atât de către furnizorii de servicii medicale care se află în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate înrolați în platforma informatică din asigurările de sănătate, precum și de către furnizorii de servicii medicale care nu se află în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate și medicii care își desfășoară activitatea într-o formă legală”, informează CJAS.
În vederea utilizării sistemului DES, furnizorii de servicii medicale care nu se află în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, precum şi medicii care îşi desfăşoară activitatea într-o formă legală la aceştia, au obligaţia înrolării în platforma informatică din asigurările de sănătate. Pentru aceasta vor trebui să depună o cerere, conform modelului afisat pe site-ul CAS Constanța www.cnas.ro/casct/, la casa de asigurări din raza administrativ – teritorială în care aceștia își desfășoară activitatea.
Datele medicale introduse în sistemul Dosarului Electronic de Sanatate (DES) se certifică prin semnatura electronică de către medicul curant și se transmit în sistemul DES prin aplicațiile informatice ale furnizorilor compatibile cu sistemele informatice din platforma informatică din asigurarile de sanatate si certificate în sistemul DES.
Furnizorii de servicii medicale care nu deţin sisteme informatice proprii vor utiliza portalul DES – www.des-cnas.ro pentru a completa şi transmite date în dosarul electronic de sănătate al pacientului.
Toate informaţiile şi specificaţiile necesare certificării sunt publice şi accesibile on-line prin instrumentele puse la dispoziţie de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, respectiv prin portalul DES la adresa www.des-cnas.ro şi prin forumul DES la adresa www.forum.des-cnas.ro.
Dosarul electronic de sănătate al pacientului este o componentă a sistemului informațional sanitar care cuprinde date și informații medicale relevante pentru medici și pacienți, respectiv informații clinice, biologice, diagnostice și terapeutice, personalizate, acumulate pe tot parcursul vietii pacientilor, organizate si structurate pe module, respectiv modulul „Sumar de urgență”, modulul „Istoric medical”, modulul „Antecedente declarate de pacient”, modulul „Documente medicale” si modulul „Date personale”.
Accesul direct al pacientului la propriul dosar electronic de sănătate sau al persoanei pe care o reprezintă legal se realizează numai prin intermediul portalului DES (www.des-cnas.ro) și numai după autentificare. Autentificarea pacientului în portalul DES fiind realizată după generarea matricei de securitate de către medicii înrolați în platforma informatică din asigurările de sănătate și definirea de către pacient sau reprezentantul legal al acestuia a parolei de acces, prin portalul DES.
Matricea de securitate se eliberează de către medicii înrolați în platforma informatică din asigurările de sănătate la solicitarea pacienților, în baza actului de identitate al acestora și se eliberează pacientului în forma imprimată de hârtie A4 și se înmânează acestuia imediat după imprimare.
Medicii înrolați în platforma informatică din asigurările de sănătate la solicitarea pacienților, au obligația să genereze matricea de securitate pacienților. De asemenea, operațiunile de generare a matricei de securitate și înregistrarea reprezentantului legal al unei persoane se pot realiza numai prin intermediul portalului DES doar de către acești medici.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Utilizarea Dosarului Electronic de Sănătate devine obligatorie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI