Virusul hepatitei E descoperit în sângele donatorilor

Transfuzie

Un donator de sânge din 3.000 din Marea Britanie este purtător al virusului hepatitei E care poate provoca o boală de ficat. Un studiu cere iniţierea unei depistări sistematice a donatorilor infectați, în Europa, informează luni AFP, citat de Agerpres.
Publicat luni de revista medicală The Lancet, cu ocazia zilei mondiale împotriva hepatitei, studiul, o analiză sistematică a donatorilor de sânge, a relevat că 79 de donatori din 225.000 erau infectați cu o tulpină a virusului (VHE, în engleză HEV), genotipul 3, predominantă în țările dezvoltate.
Hepatita E poate fi contractată prin intermediul animalelor infectate (fermieri, veterinari), prin alimente (consumul de carne de porc, sau vânat — porc mistreț, cerb — fiartă sau prăjită insuficient) sau prin apă contaminată (transmitere oro-fecală), în țările în dezvoltare, și prin transfuzie sangvină. Transmiterea de la mamă la făt poate avea loc în perioada de sarcină.
Autorii studiului au precizat că virusul a fost transmis la 18 din 43 de pacienți (42%) care au primit transfuzii cu sânge găsit pozitiv la teste.
Majoritatea bolnavilor de hepatita E se vindecă fără tratament, dar virusul poate fi periculos, mai ales pentru femeile însărcinate sau pentru cei imunodeficienți, bolnavii de cancer sau cei care sunt supuși unui transplant, categorii care riscă să dezvolte o boală gravă de ficat.
Jean-Michel Pawlotsky, specialist în hepatite virale, a subliniat necesitatea punerii în practică a unei depistări sistematice a donatorilor de sânge pentru virusul heptitei E în regiunile unde acesta a devenit endemic, precum UE, inclusiv Franța.
Potrivit datelor OMS, numărul infecțiilor provocate de virusul (VEH/HEV) este estimat în lume la 20 de milioane în fiecare an, cazurile acute de hepatită E la peste 3 milioane, iar numărul deceselor la 56.000.
China a produs și a omologat un vaccin împotriva hepatitei E, care nu este însă disponibil în întreaga lume.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Virusul hepatitei E descoperit în sângele donatorilor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI