Zi de mare sărbătoare la Constanța, la 159 de ani de la Unirea Principatelor Române

DSC_9362
Cu gândul la strămoşi şi la ziua de 24 ianuarie când s-a strigat Unire, au fost şi constănţenii. Pe platoul din fața Prefecturii Constanța, oamenii au intonat cu mândrie imnul naţional. Aici fost organizate ceremonii militare, iar la final participanții s-au prins în Hora Unirii.

Militari din structurile Forţelor Navale şi Terestre care au îndurat gerul năprasnic de afară, au intonat imnul naţional şi au defilat în faţa oficialităţilor locale. Muzica a fost asigurată de orchestra Armatei condusă de căpitan Cornel Ignat, şeful muzicii Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.
Oamenii spun că evenimentul petrecut în urmă cu 159 de ani, trebuie să rămână un reper pentru istoria viitoare a României.
La evenimentul organizat pe platoul din fața Instituției Prefectului județului Constanța au răspuns invitației de a participa la manifestări primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, prefectul județului, Ioan Albu, subprefecții județului Constanța, Dan Dumitru Jeacă și Leven Accoium, Mirela Matichescu, administratorul public al judeţului, cosilieri locali și județeni, oficiali din armata română, elevi și profesori care își desfășoară activitatea în instituțiile de învățământ din Constanța, jurnaliști şi constănţeni. Cu toții s-au prins în Hora Unirii, caracterizată de Mihai Eminescu ca fiind “cea mai frumoasă horă a neamului românesc”.

ZIUA UNIRII_0005
Prefectul Constanței, Ioan Albu, a dat citire mesajului ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan. A urmat primarul Decebal Făgădău să ia cuvântul, discursurile fiind încheiate de către Mirela Matichescu, care a vorbit în numele Consiliului Județean Constanța.

ZIUA UNIRII_0121
Astăzi auzim despre marea și mica Unire, la acel moment toate eforturile, toate energiile și-au dat mâna întru Unire. Pe atunci, nici nu îndrăzneau să viseze la Marea Unire, tocmai de aceea, astăzi, trebuie să ne uităm cu responsabilitate la tot ce ne-au lăsat înaintașii noștri, pentru că realizările importante se obțin cu greu, cu trudă, depășind de multe ori interese care ne dezbină și gândindu-ne întotdeauna la viitor. Întotdeauna, această aniversare vine într-un an încărcat de o semnificație cu totul aparte, peste tot în România, dar mai special la noi în Dobrogea, la 100 de ani de la Marea Unire și 140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă. Mi-ar plăcea ca anul acesta, în fiecare zi, să cinstim memoria celor ce au făcut posibile aceste mari gesturi de patriotism. De asemenea, să ne gândim la viitorul pe care îl construim copiilor noștri și cred că astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să spunem din inimă: La mulți ani, România; La mulți ani, români, aflați în actuala graniță a țării sau oriunde pe glob, suntem mai uniți ca niciodată! La mulți ani dobrogeni!”, a spus Decebal Făgădău.
Astăzi se împlinesc 159 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române. În această zi, în 1859, românii din Moldova şi Țara Românească au demonstrat forţa unui popor! Astfel, prin curaj şi perseverenţă au reuşit să realizeze unirea Principatelor Române, prima etapă în crearea statului unitar român.
În istoria colectivă a naţiunii romane, această dată va rămâne, pentru totdeauna, ca fiind ziua Micii Uniri. Avem datoria să nu ne uităm trecutul, dar nici principiile care i-au determinat pe strămoşii noştri să lupte pentru concretizarea unui ideal naţional. România s-a format cu paşi mici, dar extrem de hotărâţi, iar astăzi celebrăm determinarea, eforturile şi curajul celor care, uniţi, au realizat sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza primul pas important pe calea înfăptuirii unui stat român.
Viziunea celor care au făcut posibilă Unirea Principatelor Române face parte din patrimoniul naţional şi a fost transmisă din generaţie în generaţie, până în prezent. Nu ne-am lăsat asupriţi şi am luptat, secol de secol, pentru că ROMÂNIA să fie o ţară independentă, o naţiune puternică! Perpetuarea acestei moşteniri este una dintre misiunile noastre, şi indiferent de regiunea de provenienţă noi trebuie să insuflăm copiilor aceleaşi idealuri pe care le-au avut toate personalităţile care s-au ridicat din mijlocul acestui popor curajos. La mulţi ani tuturor românilor! La mulţi ani, România!„, a transmis într-un comunicat remis Lumea Presei, președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Tuțuianu.
Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Unirea a fost legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Zi de mare sărbătoare la Constanța, la 159 de ani de la Unirea Principatelor Române”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI