Ziua Europei, sărbătorită la Constanța

Ziua_Europei_sarbatorita_la_Constanta6
Astăzi, 09 mai 2019, întregul popor român sărbătorește Ziua Independenței României proclamată în 1877, Victoria Coaliției Națiunilor Unite și Ziua Europei.

Manifestările organizate de Prefectură, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport (DJTS), Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) şi Primărie, pentru celebrarea Zilei Europei, a Independenţei de Stat şi a Victoriei Aliaţilor în cel de-al Doilea Război Mondial au debutat joi, cu parada elevilor.
Dintre oficiali, au fost prezenți primarul Decebal Făgădău, viceprimarii Costin Răsăuțeanu și Dumitru Babu, subprefectul Constanței, Șenol Ali, Gabriela Bucovală de la Inspectoratul Școlar Județean și primarul comunei Grădina, Gabriela Iacobici. La eveniment s-a intonat imnul României, apoi a urmat imnul Europei – Oda Bucuriei.
Carnavalul a început pe străzile din centrul orașului cu Marșul Veseliei pentru ca elevii, echipați în costumele naționale ale țărilor pe care le reprezentau, să poată fi văzuți cum cântă, dansează, flutură steaguri. Gălăgioși la culme, copiii au știut să facă astfel reclamă fiecărei țări ai Uniunii Europene.

Peste 500 de elevii şi cadrele didactice din 28 de şcoli din municipiu au luat parte la paradă a tineretului european pe traseul Sala Sporturilor din Constanţa-bulevardul Tomis-Prefectura Constanţa.
A urmat citirea mesajului premierului Viorica Dăncilă citită de către subprefectul Constanței, Șenol Ali.

Ziua Europei o sărbătorim anul acesta cu gândul la viitorul Uniunii Europene, al cărui profil se conturează în dezbaterile găzduite de România chiar astăzi, ca deținătoare a Președinției Consiliului UE. Uniunea Europeană este un proiect în plină schimbare, care ne obligă să ținem pasul cu prezentul, pentru ca viitorul să nu ne surprindă. România face parte din acest proiect și ne simțim responsabili, în egală măsură cu celelalte state membre, pentru Europa pe care o vom lăsa generațiilor următoare.
România va fi în continuare un susținător al proiectului european fondat pe convergență, coeziune, solidaritate și dezvoltare durabilă. Rămânem profund atașați valorilor europene și ne dorim o Uniune Europeană puternică, în care toate statele membre să beneficieze de tratament egal, nediscriminatoriu, indiferent de suprafața teritoriului, de amplasarea geografică sau de vechimea în UE. Proiectul european s-a născut din dorința de a trăi în pace și prosperitate, în ideea că statele membre își pot uni eforturile către acest obiectiv. În contextul actual, cetățenii europeni își doresc o Uniune Europeană sigură, capabilă să ofere soluții noilor provocări de natură internă și externă, și mai activă în plan global. Configurarea viitorului european este un proces complex, în care deciziile trebuie să țină cont de așteptările cetățenilor, exprimate în cadrul dezbaterilor și prin vocea reprezentanților lor în Parlamentul European. În calitatea actuală de stat care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, România a reușit să deblocheze discuțiile pe mai multe problematici importante pentru viitorul european. De asemenea, ne revine responsabilitatea organizării alegerilor europene programate pentru sfârșitul acestei luni, la 40 de ani după primele alegeri pentru Parlamentul European. România acordă toată atenția necesară finalizării cu succes a primului său mandat la Președinția Consiliului Uniunii Europene. Atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus ca președinție rotativă reprezintă nu doar succesul României, ci pași înainte către o Uniune Europeană așa cum și-o doresc cetățenii statelor membre.
Astăzi, 9 Mai 2019, după aproape șapte decenii de la Declarația Schuman, care anunța bazele proiectului european din care și România face parte acum, privim cu încredere viitorul comun și eforturile celor angrenați în configurarea lui. Această zi încărcată de istorie stă mărturie a puterii incredibile de renaștere și regenerare care se află în oameni și în comunitățile unite de țeluri comune. La nivel mondial, european și aici în țară, 9 mai ne arată din nou cum curajul a învins deznădejdea, iar unitatea de valori și principii a dat naștere unui nou model comunitar și unui nou mod de a trăi. Însemnătatea acestei zile reconfirmă responsabilitatea pe care o avem față de istoria noastră comună, a europenilor și a românilor, de a lupta neîntrerupt și cu toate forțele pentru o Românie a solidarității, în interior și în exterior, membră a unei Uniuni Europene coezive, dintr-o lume pașnică și prosperă pentru toți locuitorii ei. La mulți ani, Uniunea Europeană! La mulți ani, România europeană! La mulți ani, cetățeni europeni!„.

Pentru noi toți europenii, înseamnă o sărbătoare. Această sărbătoare, aici, la noi, înseamnă ceva obișnuit. Peste veacuri, această zi pentru toți românii înseamnă mult. Astăzi, la Sibiu are loc un moment istoric, în care liderii europeni vor adopta decizii importante pentru viitorul Uniunii Europene, pentru viitorul vostru dragi copii, pentru viitorul viitorilor voștri copii. În urmă cu 30 de ani sau mai mult, părinții și bunicii noștri nu aveau ce avem noi astăzi, nu aveau libertatea de a-și alege ce limbă străină să învețe, unde să meargă, să se plimbe, să-și trimită copiii la școală, să muncească, totul era mult mai greu ca astăzi. Poate că noi care astăzi suntem părinți și bunici, dăm o altă însemnătate acestui moment, dar pentru voi dragi copii, Uniunea Europeană trebuie să însemne un drum ireversibil, libertate, democrație, unitate și să nu uitați niciodată că sunteți români, europeni și mă rog la bunul Dumnezeu să vă facă mândri că sunteți constănțeni. La mulți ani Europa, La mulți ani dragii mei!” a declarat primarul Decebal Făgădău în fața mulțimii prezente.
Ulterior, pe platoul Prefecturii, de la ora 12:00, au avut loc momente artistice ale tinerilor invitaţi, prezentarea unei expoziţii de pictură, grafică şi fotografie despre Europa şi simbolistica Zilei Europei, momentele artistice sunt susţinute de elevii Colegiului Naţional de Arte Regina Maria.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Ziua Europei, sărbătorită la Constanța”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI