Ziua Marinei Romane – spectacol pe mare si pe cer

Ziua-Marinei-Romane03

În fiecare an, pe data de 15 august este sărbătorită Ziua Adormirii Maicii Domnului, aleasă icoana protectoare a marinarilor noştri, patroana Marinei. Sfânta Maria este simbolul sfânt care oţeleşte sufletele marinarilor, îi ocroteşte și-i apără în clipele grele ale vieţii pe mare, în mijlocul bătăliilor şi furtunilor.
Pentru ocrotirea apelor noastre şi a celor ce călătoresc pe ele, marinarii au ales pe Fecioara Maria şi cer cu smerenie să asculte rugăciunile lor, să binecuvânteze echipajele, navele şi roadele străduinţelor lor.
Ziua Marinei Române este sărbătoarea unei naţiuni având o tradiţie şi istorie îndelungată.
Traiul în buna comuniune cu apa, acest dar neasemuit al naturii, faţă de care însăşi viaţa nu ar fi fost posibilă, a creat încă din timpuri imemoriale şi perpetuat până în zilele noastre, pe toate meridianele globului şi treptele civilizației, un adevarat “cult al apelor”.
Aproape firesc la români, vechi popor creat într-un spatiu străbătut de ape, între care Marea şi Dunarea sunt cele mai de seamă, cultul apelor s-a manifestat prin sărbători devenite generic Ziua Marinei sau Ziua Apelor.
Un spectacol impresionant s-a desfăşurat sâmbătă în Marea Neagră şi pe faleza Cazinoului din Constanţa, de Ziua Marinei. Marinarii militari le-au oferit un adevărat regal celor aproximativ 10 mii de oameni care au venit în faţa Comandamentului Flotei Române. Peste două mii de militari şi peste 20 de nave de luptă au participat la exerciții și ceremonii atât pe mare, cât şi pe uscat.

Ziua Marinei Romane11

Ziua Marinei a început cu intonarea imnului național, moment în care drapelul României a fost înălțat și pe țărm, și în larg.
La ceremonii au fost prezenți vicepremierul Gabriel Oprea și ministrul apărării, Mircea Dușa și şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, dar lipsesc – fără explicații – președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta, deși au fost invitați.
Programul a început la ora 10.00, când ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, şi cel al Apărării, Mircea Duşa, au fost întâmpinaţi de Garda de onoare şi muzica militară.

Ziua-Marinei-Romane06
Mircea Dușa, ministrul Apărării Naționale a declarat: „Am primit și primesc în continuare aprecieri deosebite de la partenerii noștri NATO pentru felul în care militarii marinari își îndeplinesc misiunile în teatrele de operații„.
La rândul său, Gabriel Oprea, vicepremierul a urat marinarilor: „Fie ca spiritul acestei mari sărbători creștine închinată Maicii Domnului să vă însoțească și să vă ocrotească oriunde v-ați afla. Așa să ne ajute Dumnezeu„.
Peste 1.500 de oameni s-au coordonat perfect, în larg, pe uscat şi în aer. Misiuni de respingere ale unor atacuri aviatice, lansări de bombe antisubmarin, toate au fost urmărite cu sufletul la gur de la mal, unde peste zece mii de oameni au asistat la spectacol.
Evenimentul a început la ora 10.00, cu tradiţionalul ceremonial al arborării pavilionului, geacului şi marelui pavoaz la bordul navelor din dispozitiv, moment în care au fost executate şi 21 de salve de tun cu muniţie de manevră.
Până la ora 10.30 au fost citite mesajele din partea preşedintelui României, a altor oficialităţi civile şi militare, iar apoi, în memoria tuturor oamenilor mării, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, însoţit de un sobor de preoţi militari, a oficiat un Te Deum. În acest timp, pe mare, pentru cinstirea memoriei eroilor căzuţi la datorie, s-a desfăşurat ritualul marinăresc tradiţional de lansare a ancorelor de flori în valuri.

Ziua-Marinei-Romane21
Ministrul Apărării a decorat drapelul de luptă al Forțelor Navale cu Emblema Armatei Române, iar Administrația Prezidențială i-a oferit ordinul Virtutea Militară în grad de cavaler. Ziua Marinei nu este însă doar sărbătoarea militarilor.

Ziua-Marinei-Romane18
O apariție inedită pe faleza Cazinoului a avut-o și fosta glorie a tenisului românesc, Ilie Năstase, a venit îmbrăcat în uniformă militară de gală, însoțit de fiica sa, Emma. Fostul tenisman este general al armatei române.
Bricul Mircea și fregatele Regina Maria, Regele Ferdinand și Mărășești încep defilarea prin fața publicului. Toți ochii se ridică apoi spre cer când dintr-un elicopter Puma Naval se lansează în apă mai mulți scafandri.

Ziua-Marinei-Romane26
Venit de pe mare însoțit de nimfe, zeul Neptun a salutat mulțimea și a dat startul jocurilor marinărești și exercițiilor militare navale, cel mai așteptat moment al spectacolului. Simultan cu exerciţiile de pe mare, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei s-au desfăşurat jocuri marinăreşti – demonstraţie de aruncare a bandulei la punct fix, concurs de tras la parâmă, concurs de alergare în sac şi concurs de alergare cu oul în lingură, toate presărate cu momente vesele, în special spre deliciul copiilor aflaţi pe faleză.
În aplauzele celor prezenţi, semnalul de începere a exerciţiilor demonstrative pe mare a fost dat de trecerea a trei ambarcaţiuni rapide care au arborat la pupa drapelul Uniunii Europene, drapelul naţional şi cel al NATO, iar în paralel, un elicopter IAR Puma Naval a desfăşurat un zbor cu drapelul naţional.

Ziua-Marinei-Romane32

A urmat apoi defilarea Navei şcoală „Mircea”, având echipajul pe vergi, în semn de salut faţă de oaspeţii aflaţi la sărbătoarea marinarilor.
Ulterior, potrivit scenariului exerciţiului, patru avioane IAR 99 Şoim şi patru avioane MIG 21 Lancer, venind din direcţii opuse, au format două valuri de atac aerian asupra unei formaţii de nave, care, susţinute de elicoper, au pregătit şi au realizat respingerea atacului.
Un alt moment care a încântat publicul şi a smuls ropote de aplauze din partea celor prezenţi la festivităţi a fost atacul simulat asupra Comandamentului Flotei, la care au participat puşcaşi marini, scafandri şi militari din forţele speciale, aplicaţie în timpul căreia a fost făcută o adevărată „risipă” de cartuşe de manevră.
Parada de Ziua Marinei a fost umbrită de un incident grav. O fată de 12 ani a căzut de pe un dig înalt de peste doi metri. Copila venise împreună cu părinţii să admire demonstraţiile şi s-a urcat pe pietre ca să vadă mai bine. Ambulanţa a dus-o imediat la camera de urgenţe de la spitalul din Constanţa şi medicii spun că a avut mare noroc. Rămâne internată, cu răni destul de serioase la cap, dar nu are nevoie de operație și nici de transfer la București.
Pe timpul exerciţiilor demonstrative, care au durat până în jurul orei 12.30, au putut fi urmărite nave militare maritime şi fluviale, ambarcaţiuni rapide, aeronave, forţe din subordinea Flotei, Centrului de Scafandri şi ale Batalionului de Infanterie Marină. Au avut loc exerciţii de căutare şi atac a unui submarin inamic, exerciţiu de combatere a migraţiei ilegale, de combatere a traficului ilegal pe mare şi altele asemănătoare, care au încântat publicul.

Jocuri-marimaresti0109
Festivitățile s-au încheiat în Portul Turistic Tomis unde au fost organizate jocurile marinărești. Cel mai spectaculos a fost „porcul la școndru” care presupune ca mai mulți tineri să încerce că ajungă la capătul unei bări unse cu vaselină pentru a putea prinde un porc.

Retragere-cu-torte13
Festivităţile s-au încheiat seara târziu, cu ceremonialul de coborâre a pavilionului, geacului şi marelui pavoaz, urmat de aprinderea pavoazului electric la bordul navelor din rada portului şi retragerea cu torţe pe traseul Faleză – Bulevardul Marinarilor – Prefectura Constanţa.
Ziua Marinei Române are loc în contextul împlinirii a 155 de ani de la crearea Marinei Militare Române. Mai precis, Unirea Principatelor Române în anul 1859 a atras după sine unificarea la 22 octombrie 1860 a flotilelor existente la acea dată, Flotila Munteniei şi cea a Moldovei, noua marină purtând denumirea de „Corpul Flotilei”. Practic, se naşte Marina Română.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Ziua Marinei Romane – spectacol pe mare si pe cer”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI