7 milioane de români, obligaţi să îşi schimbe contorul pe cheltuiala proprie

Toți consumatorii de energie electrică vor fi obligați să suporte cel puțin o parte din costurile instalării de contoare inteligente.

7 milioane de români, obligaţi să îşi schimbe contorul pe cheltuiala proprie


Toți consumatorii de energie electrică vor fi obligați să suporte cel puțin o parte din costurile instalării de contoare inteligente.

În următorii ani, toți românii ar trebui să aibă contoare inteligente. O parte din costul instalării acestora va fi suportată chiar de consumatori.
În prezent, în România sunt montate aproximativ două milioane de contoare inteligente. Toți cetățenii trebuie să aibă montate astfel de aparate, până la finalul anului 2028.
Cei care şi-au montat acum contoare inteligente nu au plătit nicio taxă. Însă, există o lege implementată de Guvern, care prevede ca pe viitor, cei care vor monta să plătească o taxă pentru acestea.
Cel mai probabil vor fi regăsite în factura de energie electrică 3 – 4 procente. Aceste aparate pot fi coordonate de la distanță, iar angajații companiilor vor putea citi indexul de la sediu, fără să se mai deplaseze la domiciliul consumatorului.
Prețul unui astfel de contor pornește de la 100 de euro și poate ajunge la 200 de euro.

Contorul inteligent nu utilizează și nici nu generează semnale WiFi
Până acum, contoarele inteligente erau montate pe cheltuiala distribuitorilor, costurile fiind recuperate prin includerea lor în tarifele reglementate de distribuție, parte a prețurilor finale la energie electrică plătite de toți consumatorii pe facturi, precizează profit.ro.
Parte a noii generații de aparate de măsură, contorul inteligent este un dispozitiv care funcționează la adevărata capacitate numai când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, iar alături de alte contoare transmite informații către un concentrator de date, care le trimite către sistemul central, în mod securizat.
Datele, adică informații despre consumul de energie electrică, curba de sarcină și alte valori ale parametrilor energiei electrice, sunt transmise prin sistemul de comunicații PLC (power-line communication). Contorul inteligent nu utilizează și nici nu generează semnale WiFi.
Contoarele inteligente respectă toate normele și cerințele de mediu românești și intracomunicare.
Contorul este marcat CE și este însoțit de certificatul de conformitate prin care se atestă faptul că produsul nu pune viața, sănătatea, siguranța la locul de muncă în pericol și nu are un impact negativ asupra mediului.