Teodosie: Nici vorbă să închei slujba la ora două. Cu Dumnezeu nu negociem. Cum să ne comande cineva în Biserică?

IPS Teodosie i-a îndemnat pe credincioşi, să se roage pentru luminarea conducătorilor noştri şi a anunţat că nu va da curs restricţiilor preconizate de autorităţi

Teodosie: Nici vorbă să închei slujba la ora două. Cu Dumnezeu nu negociem. Cum să ne comande cineva în Biserică?


Arhiepiscopul Tomisului i-a îndemnat, joi, pe credincioşi, să se roage pentru "luminarea conducătorilor" noştri şi a anunţat că nu va da curs restricţiilor preconizate de autorităţi, conform cărora slujba din noaptea de Înviere ar urma să se încheie la ora 2 dimineaţa.

"Este o rănire a sufletului credincioşilor în această mare sărbătoare. La ora 12 noaptea dăm lumină! Nici liturghia n-o putem face (...). Am văzut că preşedintele Iohannis a avut o atitudine mai blândă, mai îngăduitoare... Acest atac la adresa sufletului nostru creştin nu trebuie să se producă. Cum să restricţionăm această sărbătoare? Aceste canoane sunt de la Dumnezeu. Cu Dumnezeu nu negociem! Nici turcii, când ne-au ocupat, nici comuniştii nu ne-au interzis sărbătorile!", a spus arhiepiscopul Tomisului.
El a fost întrebat dacă se va conforma restricţiei de a încheia slujba în noaptea de Înviere la ora 2 dimineaţa.
"Imposibil. Cine o să ne alunge, suntem sub ocupaţie? (...) Biserica este autonomă! De ce această restricţionare a sufletului? Sufletul nu e inferior trupului...Sufletul fără trup rămâne viu, trupul fără suflet este mort. Vă rogăm să ne lăsaţi Paştele şi sufletele libere", a cerut Teodosie în intervenţia de la Antena 3.
El şi-a exprimat speranţa că autorităţile vor renunţa la restricţionarea programului ceremoniilor religioase în noaptea Învierii.
"Eu nădăjduiesc că vom birui. Vom face rugăciuni. Îi îndemn pe toţi credincioşii să se roage pentru luminarea conducătorilor noştri, să nu ne obstrucţioneze Paştele... Eu nu pornesc război, ci apăr credinţa pe care sunt dator să o apăr!", a adăugat el.