Tradiții și obiceiuri de Ziua Femeii. Legenda zilei de 8 Martie

Pe 8 Martie, se sărbătorește femeia, acest simbol al vieții, al iubirii și al frumuseții spirituale. În România, 8 martie are o dublă semnificație, sărbătorind atât Ziua Internațională a Femeii, cât și Ziua Națională a Mamei.

Tradiții și obiceiuri de Ziua Femeii. Legenda zilei de 8 Martie


Pe 8 Martie, se sărbătorește femeia, acest simbol al vieții, al iubirii și al frumuseții spirituale. În România, 8 martie are o dublă semnificație, sărbătorind atât Ziua Internațională a Femeii, cât și Ziua Națională a Mamei. Și legat de ceea ce se sărbătorește pe 8 Martie, există o serie de obiceiuri, transmise de câteva generații, care au căpătat conotații emoționale și sentimentale.

Semnificația zilei de 8 Martie, Ziua Mamei sau Ziua Femeii, este una profundă, cu implicație istorică și socială, cu atât mai mult cu cât sărbătoarea a pornit de la lupta americancelor pentru emancipare. Multe țări sărbătoresc în această zi și mama, drept simbol etern al vieții și al iubirii. Și dacă tot se apropie cu pași repezi primăvara, te invităm să descoperi în articolul de astăzi ce semnificație are 8 Martie dar și care sunt obiceiurile de 8 Martie!

8 Martie, Ziua Femeii: Scurtă introducere în istorie
Ziua Femeii are la bază implicații politice și sociale fiindcă totul a pornit de la diversele manifestații privind promovarea egalității între bărbați și femei. Mai exact, în 1908, aproximativ 15. 000 de femei au mărșăluit în New York, cerând să le fie micșorată ziua de lucru, să li se ofere salarii mai bune și dreptul la vot, dar și încetarea exploatării copiilor pentru muncă. Apoi, în 28 februarie 1909, în New York, a fost organizată o zi a femeilor în amintirea mișcării de sindicat desfășurată de acestea cu un an înainte.
Ulterior, în anul 1910, la o întâlnire a organizațiilor socialiste din întreaga lume, activistele Clara Zetkin și Luise Zietz au propus o zi internațională a femeilor, fără a specifica însă o dată anume. Apoi, un an mai târziu, în martie 1911, a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii în Danemarca, Austria, Germania și Elveția, în timp ce americanii au continuat să celebreze Ziua Femeii la sfârșitul lunii februarie, iar rușii în ultima sâmbătă din luna februarie.
Ziua Internațională a Femeii a fost recunoscută în mod oficial mult mai târziu, în anul 1977, de către Națiunile Unite și a fost adoptată, începând de atunci, de multe dintre guvernele țărilor care nici măcar nu știau de existența acestei sărbători. Astăzi, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită la data de 8 Martie pe tot globul.

Tradiții și obiceiuri de 8 Martie
Data de 8 Martie, Ziua Mamei sau Ziua Femeii, are o semnificație simbolică și este marcată de câteva obiceiuri de natură sentimentală. Descoperă în rândurile următoare care sunt tradițiile de 8 Martie, păstrate în multe dintre țările lumii!

Obiceiuri de 8 Martie în România
Până la Revoluția din 1989, Ziua Femeii era cunoscută în România drept Ziua Mamei. Abia după Revoluție, această sărbătoare a revenit la denumirea de Ziua Internațională a Femeii. Cu toate acestea, în țări precum România sau Bulgaria, încă se păstrează obiceiul de 8 Martie de dinaintea căderii regimului comunist, când, de Ziua Mamei, copiii ofereau cadouri mamelor, bunicilor și învățătoarelor.
Și în prezent sunt sărbătorite femeile importante din viața noastră, fie că sunt mame sau iubite, prietene sau colege de serviciu. Există și câteva tradiții asociate cu 8 Martie. De exemplu, potrivit unui obicei, lalele violet sau roșii simbolizând culorile acestei zile sunt oferite cadou. Gingășia femeii și căldura mamei sunt adesea asociate cu începutul blând de primăvară, astfel că tradiția este ca femeile să primească în această zi buchete de flori de sezon: ghiocei, narcise, zambile, dar mai ales lalele, acestea din urmă fiind florile-mascotă ale Zilei Internaționale a Femeii.
Sunt oferite chiar și mărțișoare de 8 Martie, în cele mai deosebite modele și forme, Mărțișorul în sine fiind considerat un simbol al primăverii. Mai mult, de 8 Martie, femeile sunt răsfățate cu tot soiul de cadouri menite să le aducă un zâmbet pe chip cu ocazia primăverii.

Obiceiuri de 8 Martie în întreaga lume
Și la nivel internațional, Ziua Femeii are propriile obiceiuri și tradiții. În Italia, de pildă, bărbații oferă femeilor de 8 Martie mimoze galbene, ideea provenind de la politicianul Teresa Mattei care a ales mimoza în locul unor flori precum lăcrămioarele sau violetele. Aceste flori se oferă în Italia încă din anul 1946, în prezent fiind oferite, alături de acestea, și prăjituri în aceeași culoare. În Portugalia, femeile sărbătoresc seara zile de 8 Martie în oraș.
Femeile din Pakistan sărbătoresc pe 8 Martie obținerea dreptului la vot și învingerea greutăților din punct de vedere cultural și religios. În China, femeile au după-amiaza de 8 Martie liberă, iar soții și colegii de muncă le oferă flori și cadouri simbolice.
În Australia, Ziua Femeii este sărbătorită prin marșuri și conferințe pe teme precum egalitatea de gen și diversitatea în toate industriile. Argentinienii sărbătoresc în prezent ziua de 8 Martie prin proteste față de violența domestică și diferențele dintre bărbați și femei. În Regatul Unit, Ziua Femeii se întinde pe trei zile, în decursul cărora au loc diverse conferințe în care se discută despre provocările timpurilor moderne.