Agresorii vor purta brățări electronice care le vor monitoriza mișcările prin GPS

Toate partidele parlamentare vor vota proiectul de lege privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.

Agresorii vor purta brățări electronice care le vor monitoriza mișcările prin GPS


Toate partidele parlamentare au anunțat, astăzi, în plenul Camerei Deputaților, că vor vota proiectul de lege privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale. Legea va intra miercuri în plen la sesiunea de vot final, informează stiripesurse.ro.

Fost judecător CCR, Simona-Maya Teodoriu, actual deputat PSD, a spus că social-democrații susțin proiectul de lege. „E o dovadă că nu facem opoziție oarbă”, a explicat aceasta. Teodoroiu a menționat că fără finanțare asigurată de Guvern pentru implementarea legii, undeva la 3,5 milioane de euro faza pilot, legea nu va putea fi aplicată. 
De la USR PLUS, deputata Oana Murariu a spus că este nevoie de brătări electronice pentru că se înregistrează o creștere a violenței domestice, ordinele de protecție nu se respectă, iar prin această lege autoritățile vor fi alertate automat când agresorul se apropie de victimă. Dispozitivele vor fi montate la picior, nu la mână, a precizat aceasta. UDMR și AUR au anunțat și ele că vor vota proiectul.
Potrivit legii, operaționalizarea sistemului electronic de supraveghere se va face cel mai târziu la data de 01 martie 2022. Distrugerea unui dispozitiv electronic de supraveghere folosit pentru monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare sau execuțional penale se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.