Angel Tîlvăr: Polonia este şi rămâne un aliat important și un partener strategic pentru țara noastră

România şi Polonia au un nivel de cooperare consistent, iar Polonia este şi rămâne un aliat important şi un partener strategic pentru ţara noastră, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr.

Angel Tîlvăr: Polonia este şi rămâne un aliat important și un partener strategic pentru țara noastră
Foto: MApN


România şi Polonia au un nivel de cooperare consistent, iar Polonia este şi rămâne un aliat important şi un partener strategic pentru ţara noastră, a declarat, marţi, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, după consultările avute la sediul MApN cu omologul său Mariusz Blaszczak.

În cadrul întrevederii a fost salutat nivelul consistent al cooperării dintre cele două ţări, remarcându-se coerența și convergența ideilor și punctelor de vedere naționale, bazate pe obiective comune, atât în plan bilateral, cât şi la nivelul NATO şi al Uniunii Europene
"Polonia este şi rămâne un aliat important și un partener strategic pentru România. Parteneriatul îndelungat dintre cele două țări, demonstrat de contacte frecvente, a dus la maturizarea unor proiecte importante, precum abordarea unitară a posturii de apărare şi descurajare pe flacul estic. Contingentul de militari români aflaţi la Bemowo Piskie şi cel de militari poloni aflaţi la Craiova reprezintă un exemplu de succes al cooperării în spiritul apărării colective", a declarat ministrul român al apărării.

În cadrul întâlnirii, ministrul român şi cel polon au abordat și problematica sprijinului umanitar pe care România și Polonia îl acordă Ucrainei, în acest context securitar deosebit de complex, generat de războiul de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina. De asemenea, cei doi oficiali au condamnat ferm atacurile Rusiei soldate cu distrugerea infrastructurii critice și uciderea civililor. 
Agenda discuțiilor a cuprins și aspecte ale cooperării în cadrul NATO, din perspectiva viitorului Summit NATO de la Vilnius, precum și cele referitoare la cooperarea în cadrul UE.
În context, oficialul român a subliniat relevenţa Formatului B9, respectiv coordonarea strânsă între statele de pe flancul estic și promovarea unor poziţii unitare la viitorul Summit Aliat de la Vilnius.
În încheierea discuțiilor, cei doi oficiali au convenit necesitatea continuării proiectelor bilaterale, a consolidării dialogului politic și a dimensiunii de cooperare practică, în beneficiul ambelor părți. 
Dialogul româno-polon pe teme politico-militare dintre cei doi miniştri a continuat la sediul Guvernului României, în cadrul unei sesiuni comune a celor două Cabinete.