Cîmpeanu: Vineri, la Guvern, se vor discuta toate ipotezele de lucru privind începerea anului şcolar

Ministrul Educației, a declarat, la finalul ședinței de Guvern, că elevii, părinții și profesorii vor ști cu cel puțin 10 zile înainte de începerea școlii cum anume se va relua predarea în actualul context pandemic.

Cîmpeanu: Vineri, la Guvern, se vor discuta toate ipotezele de lucru privind începerea anului şcolar


Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că vineri, în cadrul unei întâlniri convocată de premier la Palatul Victoria, vor fi discutate măsurile care se vor regăsi în ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii privind începerea anului şcolar, precizând că, printre altele, există propunerea de creştere a pragului ratei de infectare până la care şcolile vor putea să rămână deschise.

„Cel târziu în perioada 1-3 septembrie vom avea ordinul comun cu Ministerul Sănătății prin care cu cel puțin 10 zile înainte de 13 septembrie, începerea școlii, vom prezenta în detaliu toate măsurile pe care trebuie să le cunoască școlile, părinții și elevii. Opțiunea numărul 1 rămâne prezența fizică în 13 septembrie în toate școlile.
Mâine, de la 10.00, vom avea o discuție convocată de premier, la care vor participa ministrul Sănătății, eu, reprezentantul CNSU, reprezenantul CNCAV, cel al INSP și unul de la Administrația Prezidențială. Vor fi discutate toate ipotezele de lucru. Există propuneri de creștere a pragului ratei de infectare până la care școlile deschise pe 13 septembrie pentru toți elevii vor putea rămâne dechise. Până acum erau scenariile verde, galben, roșu. Școlile rămâneau integral deschise până când localitatea atingea pragul de 1 la mie rata de infectare.
Există opțiunea de ridicare a acestui nivel până la care școlile rămân în totalitate deschise, cu respectarea regulilor de protecție. Pragul ține de competența Ministerului Sănătății și a INSP. Sper să agreăm acest lucru mâine. Îl vom anunța înainte de publicarea Ordinului comun. Când se va depăși acest prag pe care îl stabilim mâine, vom vedea ce măsuri trebuie luate.
O precizare importantă: nu vor fi restricții pentru cei nevaccinați, niciun fel de restricții, dar vor fi avantaje pentru cei vaccinați. Toate ipotezele luate în calcul pentru mâine nu dezavantajează persoanele nevaccinate, fie ele profesori sau elevi, dar cei vaccinați vom vedea ce avantaje au în definirea acestor scenarii”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.