Cîțu: Soluțiile trebuie să vizeze toată economia, iar ele vin de la Guvern spre coaliție

Președintele PNL, Florin Cîțu, este de părere că soluțiile punctuale nu vor rezolva problema, astfel că e nevoie de o strategie care să vizeze întreaga economie, nu numai un anumit sector.

Cîțu: Soluțiile trebuie să vizeze toată economia, iar ele vin de la Guvern spre coaliție


Președintele PNL, Florin Cîțu, susține că prețurile nu vor scădea dacă nu vor fi luate măsuri care să extindă capacitatea de producție și oferta. Totodată, el a s-a arătat de părere că soluțiile punctuale nu vor rezolva problema, astfel că e nevoie de o strategie care să vizeze întreaga economie, nu numai un anumit sector.

„Soluțiile nu pot să fie punctuale, nu pot să fie doar pentru un anumit sector. Așa cum văd eu lucrurile, trebuie să ne ocupăm de toată economia și de toate soluțiile (…). Luna aprilie nu este acum, (…) vom avea soluțiile pentru luna aprilie. Deocamdată avem soluțiile până la 1 aprilie, deci sunt luate aceste soluții, ele sunt în implementare. Urmează soluțiile după 1 aprilie, dar repet, haideți să nu ne concentrăm doar pe această problemă. Până atunci, și ratele la bancă vor crește, inflația generalizată deja este – 8,4 este o inflație pe care o vedem astăzi și n-are treabă doar cu energia”, a declarat Florin Cîțu, joi, la Parlament.
Referitor la ipoteza potrivit căreia principala cauză a inflației ar fi prețul la energie, el a explicat:
„Putem să ne uităm la care a fost șocul inițial, prețul la energie electrică, dar astăzi suntem aici cu o inflație generalizată de 8,4%, nu doar pentru sectorul energiei, deci până la urmă șocul a fost, și acum trebuie să ne uităm să vedem cum mergem în viitor să scădem această presiune și cum să scădem toate prețurile. Asta este ceea ce trebuie să facă Guvernul, să găsească soluții. Eu vă spun, soluțiile, unele dintre ele sunt temporare, sunt pe termen scurt, dar dacă nu luăm soluții care să extindă capacitatea de producție, să extindă oferta, nu vor scădea prețurile.Putem să avem acces la gaze și de asta ministrul Energiei caută soluții în alte țări. Sunt surse pe care putem să le avem pentru perioada următoare. Partea bună este că, într-adevăr, consumul la energie scade și atunci avem timp să găsim soluții. Repet, ca să fie foarte clar, soluțiile vin de la Guvern spre coaliție”, a mai spus Florin Cîțu.
Întrebat dacă e de părere că scăderea TVA la 5% pentru energie ar fi o soluție, președintele PNL a afirmat: „Nu cred că este o soluție. Soluția este un TVA scăzut generalizat. Repet, astăzi, ne uităm la o inflație sau la o creștere a prețurilor în toată economia, în toate sectoarele. Dacă ne ducem doar într-un anumit sector, eu vă spun că vom crede că rezolvăm problema, (dar) nu vom rezolva problema, o vom avea în restul economiei și atunci ce facem? Venim pentru fiecare sector în parte?”.