Constănțenii au participat, în premieră, la un spectacol de balet în aer liber

Iubitorii de balet au avut ocazia unică de a se bucura de o coregrafie clasică, magia costumelor spectaculoase și performanța de neuitat a binecunoscutelor stele ale baletului, Claudia D'Antonio și Salvatore Manzo.

Constănțenii au participat, în premieră, la un spectacol de balet în aer liber


Vineri seară, constănțenii și turiștii au participat, în premieră, la un spectacol de balet pe o scenă amenajată în aer liber, pe scena amplasată în dreptul Prefecturii Constanța, pe bulevardul Tomis.

Iubitorii de balet au avut ocazia unică de a se bucura de o coregrafie clasică, magia costumelor spectaculoase și performanța de neuitat a binecunoscutelor stele ale baletului, Claudia D'Antonio și Salvatore Manzo. Aceștia  au adus publicului de la malul mării, o parte din vivacitatea și spiritul care definesc stilul de viață italian. 

Pentru acest spectacol inedit, creat special pentru publicul constănțean, tinerii au lucrat alături de maeștri de repetiții de talie mondială, Carole Arbo şi Bertrand Belem (“Etoile” şi “Sujet” la Opera Națională din Paris), alături de prim soliştii Claudia D’Antonio și Salvatore Manzo de la Teatrul San Carlo din Napoli (primul teatru de balet din lume). Spectacolul a fost reușit, publicul entuziasmat, iar câțiva tineri și-au început  primii pași către o carieră de balerin de talie mondială odată cu selectarea în grupul pregătit de profesoara școlii de balet a Operei din Paris, Carole Arbo, deținătoarea titulaturii de balerină „etoile“, cea mai înaltă distincție acordată unui dansator clasic pe teritoriul francez.

Astfel, vineri, la Constanța a fost pusă în scenă o suită din spectacolul „Coppélia“, în coregrafia adaptată de maestrul coregraf Lienz Chang (Prim balerin la Teatrul Național din Cuba).

Spectacolul a fost conceput în două părți Open Class Revolve Dance și Stars Gala.

Carole Arbo ne-a explicat în cadrul unui interviu și de ce este mult mai dificil să organizezi spectacole de balet în aer liber. 

Carole Arbo
Este dificil de organizat un spectacol de balet în aer liber. Dansul în aer liber este mereu complicat, dar, din fericire, totul a ieșit foarte bine, elevii au fost foarte concentrați.

Din ce motive este complicat?
În primul rând este o structură care trebuie adaptată pentru exterior. În al doilea rând este o mare diferență între dansul pe o scenă, într-un teatru. Într-un spațiu închis este mai ușor pentru balerini pentru că au mai multe repere, dar acești tineri s-au străduit să se obișnuiască să danseze în aer liber.

Care este rolul preferat?
Giselle

De ce Giselle?
Pentru că este un balet care spune o poveste și este important să spunem o poveste prin dans. De asemenea, frumusețea mișcărilor care este încă foarte actuală, foarte modernă. De asemenea, mai prefer rolul Carmen.

Unde s-au mai organizat astfel de spectacole în aer liber?
Cu capriciile vremii este din ce în ce mai greu de organizat un spectacol în aer liber. Din acest motiv trebuie aleasă cu mare atenție țara. Spre exemplu, Spania, Portugalia și mai ales în Grecia unde am făcut multe altfel de spectacole în aer liber.

Dar în România în ce alte orașe a mai fost organizat spectacolul?
Am venit în România anul trecut, dar am avut spectacol la Opera din București, deci acum este diferit. Deci, este pentru prima dată când susținem un spectacol în aer liber în România.

Care este impresia despre România?
Sunt foarte mulți copii talentați în România, multe picioare frumoase, există dorința de a face lucrurile bine și de a progresa și există realmente un interese pentru dansul francez.

Unde a mai fost susținut acest spectacol?
A fost organizat special pentru România.

Ați ales ceva special pentru Constanța?
Selecția a făcut-o producătoarea spectacolului Izabela Rudolf, dar a fost o idee foarte bună! Este fascinat că un balet dificil cum este „Coppélia“ a fost interpretat de tineri. Sunt profesoară de balet la Opera din Paris și am montant și eu personal acest balet, iar elevii mei au făcut un stagiu de 2 săptămâni pentru a adapta coregrafia acestui spectacol.

Dumneavoastră ați ales Constanța sau Constanța v-a ales pe dumneavoastră?
Constanța ne-a ales!

Soliștii Claudia D’Antonio și Salvatore Manzo

Care sunt rolurile voastre preferate?
Cele de prinț, iar al meu, Julieta.

De câți ani dansați împreună?
De 10 ani.

Când te-ai decis că vei deveni balerină?
La vârsta de 8 ani m-am hotărât. Mă uitam la filme cu spectacole de balet, apoi am fost la Școala de balet „San Carlo“.

Primul tău rol?
Primul rol ca primă balerină a fost Giselle, un rol foarte dificil atât din punct de vedere interpretativ, cât și emoționant pentru că este vorba despre o tânără care se îndrăgostește, înnebunește și moare din dragoste. Așa că este foarte intens. Un rol la care țin foarte mult este lebăda neagră din Lacul lebedelor. Îmi place că lebăda neagră are mai multă personalitate, deși este un rol foarte dificil.

Cât timp vă pregătiți pentru un astfel de rol?
Aproximativ 2 luni și jumătate câte 6 ore pe zi, mai ales pentru că ultimul act este foarte dificil, este o adevărată provocare, dar ne-a plăcut.

Care este mâncarea preferată care vă îngrașă. Știți că n-ar trebui să o mâncați, dar nu vă puteți abține?

Claudia D’Antonio: Dulciurile. Tiramisu. Îmi place să-l și gătesc și să-l mănânc!

Salvatore Manzo: Pizza. Mănânc pizza o dată pe săptămână.

Și tu mănânci pizza?

Da, o dată pe săptămână, în week-end!

Mănânci pizza și arăți așa?!

Da, pentru că lucrăm foarte mult și asta consumă multă energie.

Un mesaj pentru public...

Sper să le placă spectacolul pentru că tinerii au pus în scenă un balet foarte dificil, au muncit foarte mult, iar suntem fericiți să facem parte din acest spectacol.

Ați mai participat la spectacole în aer liber?

De regulă dansăm în săli de spectacol, este mult mai confortabil în spații închise. Dar am mai dansat și în spații deschise. Este mult mai dificil în aer liber. Este dificil pentru că nu prea avem puncte de reper, nu ai de ce să te agăți vizual. Teatrul te salvează.