Iohannis: Ungaria poate să încerce să lămurească vecinii de la vest pentru aderarea României la Schengen

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Ungaria ar putea apela la căile diplomatice binecunoscute ca să încerce să îi lămurească şi pe vecinii mai de la vest pentru aderarea României la Spaţiul Schengen.

Iohannis: Ungaria poate să încerce să lămurească vecinii de la vest pentru aderarea României la Schengen
Foto: presidency.ro


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Budapesta, că Ungaria ar putea apela la "căile diplomatice binecunoscute" ca să încerce "să îi lămurească şi pe vecinii mai de la vest" că nu există impedimente pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, în timp ce omologul ungar, Katalin Novák, şi-a reiterat poziţia de susţinere totală pentru ţara noastră.

Printre temele abordate de cei doi şefi de stat la întrevederea de la Palatul Sandor a fost şi extinderea Spaţiului Schengen, ambii preşedinţi arătând că nu există impedimente pentru ca acest lucru să se întâmple.
"Intrarea României în Spaţiul Schengen ar face Spaţiul Schengen mai sigur şi mai puternic, ar face graniţa exterioară a Uniunii mai solidă şi mai bine apărată şi ar fi un cert câştig în relaţia economică între Ungaria şi România. Ungaria a fost din capul locului un partener foarte corect şi ferm în această chestiune şi a exprimat de la început opinia că este pentru aderarea României la Spaţiul Schengen şi mulţumim pentru această atitudine fermă. În continuare, evident pe căile diplomatice binecunoscute de Budapesta, poate să încerce să îi lămurească şi pe vecinii Ungariei mai din vest. Repet, nu există niciun argument contra aderării României", a spus Klaus Iohannis, în conferinţa de presă susţinută împreună cu preşedintele Ungariei după întrevederea bilaterală.

El a adăugat că, dacă s-ar respecta procedurile tehnice, "România trebuia să fie în Schengen de mulţi ani".
"Nu suntem. Şi, în continuare, noi am înţeles că este nevoie să convingem partenerii noştri că suntem un câştig pentru Spaţiul Schengen. Ultimul argument adus de cei care s-au opus a fost un pic greu de înţeles. Afirmaţia lor a fost că ei nu au nimic împotriva României şi a Bulgariei, dar Spaţiul Schengen nu funcţionează bine şi atunci ei sunt împotrivă", a arătat Iohannis.
Preşedintele României consideră că aderarea ţării noastre şi a Bulgariei "nu ar face doar Spaţiul Schengen mai puternic, ci ar înlesni şi negocierile de îmbunătăţire a procedurilor din Schengen".
"Oricum am privi-o, aderarea României ar fi un câştig pentru Uniunea Europeană, doar că încă nu toţi au înţeles foarte bine acest lucru", a precizat Iohannis.
Katalin Novák a declarat că "Ungaria în mod hotărât sprijină aderarea României cât mai repede". "Toate argumentele sunt pentru intrarea în Schengen, nu sunt contraargumente", a spus preşedintele Ungariei, care a adăugat că "soluţia nu este ca România să nu intre în zona Schengen, care îi revine de drept".
Ea a precizat că, dacă tema extinderii va fi de actualitate şi în a doua jumătate a anului viitor, când Ungaria va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, Ungaria se va angaja să facă totul "să rezolve această problemă".
Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, miercuri, o vizită oficială la Budapesta, unde a fost primit de omologul ungar, Katalin Novák.