ÎPS Teodosie: Nu putem săruta icoanele cu mască. E anapoda să porți masca în Sfântul Altar

Arhiepiscopul Tomisului consideră că purtarea măştii în biserică sau la Sfântul Altar este anapoda pentru că acolo este Sfinţenia cea mare.

ÎPS Teodosie: Nu putem săruta icoanele cu mască. E anapoda să porți masca în Sfântul Altar


Arhiepiscopul Tomisului consideră că purtarea măştii în biserică sau la Sfântul Altar este anapoda pentru că acolo este Sfinţenia cea mare, nu putem invoca Duhul Sfânt cu masca de protecţie pe gură. Cât despre ceilalţi ierarhi care fac asta la slujbe, ÎPS Teodosie spus că probabil o fac din frică.

Patriarhul Daniel a fost primul ierarh care a săvârșit o slujbă întreagă cu masca de protecţie pe 16 august 2020. Mai mult, Patriarhul le-a cerut și celorlalți co-slujitori să poarte mască, chiar dacă slujbele se desfășură în public.
Întrebat ce părere are despre purtarea măştii la slujbe, arhiepiscopul Tomisului Teodosie a declarat că decizia ierarhilor de a se ruga, a se închina la icoane, de a invoca Sfântul Duh cu masca pe figură este bazată pe frică. El a recunoscut însă, că poartă masca de protecţie de fiecare dată când merge într-o instituţie.
”De frică, ce să facă, nu-i judec pe ei! Port mască și eu, pe afară, când merg într-o instituție, pentru că e obligație. Sunt dispoziții, nu sunt legi. Când merg la o instituție port mască! În biserică, la slujbă, nu pun mască. Nu pot să sărut icoanele cu mască. De obligație, la Oradea, când am fost la sfințire, dacă toată lumea purta mască, am purtat mască din respect pentru toți care purtau, erau în acest duh al fricii. E anapoda să porți mască în Sfântul Altar, acolo e Sfințenia cea mare. Nu putem săruta cu mască icoanele, Sfânta Evanghelie, să ne închinăm cu mască, să invocăm Sfântul Duh cu mască", a spus arhiepiscopul Tomisului la Radio Dobrogea.