Judecătorii din CSM îl critică pe ministrul Justiţiei: Subminează statul de drept

Secţia pentru judecători a CSM l-a criticat, miercuri, pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion, pe care îl acuză că a lansat ''veritabile atacuri'' la adresa judecătorilor Instanţei supreme și subminează statul de drept.

Judecătorii din CSM îl critică pe ministrul Justiţiei: Subminează statul de drept


Secţia pentru judecători a CSM l-a criticat, miercuri, pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion, pe care îl acuză că a lansat ''veritabile atacuri'' la adresa judecătorilor Instanţei supreme, subminează statul de drept şi nu are capacitatea de a ieşi dintr-o zonă "militantă şi politicianistă".

Secţia pentru judecători transmite că a luat act de decizia Curţii Constituţionale prin care a fost admisă o sesizare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a stabilit ca fiind neconstituţională prevederea legislativă privind reducerea vechimii necesare pentru accederea în cadrul DNA şi DIICOT de la 10 la 7 ani.
"Secţia pentru judecători ia act de decizia Curţii Constituţionale a României de astăzi, 14 iulie 2021, care reprezintă o validare a punctului de vedere exprimat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii prin avizul negativ emis, aviz susţinut şi prin memoriul Amicus curiae transmis instanţei de contencios constituţional. Avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii a fost ignorat, din nou, de iniţiatorii legii, procedeu amplu contestat în alte perioade de către aceiaşi iniţiatori, printre care şi ministrul actual al Justiţiei. Soluţia adoptată de Curtea Constituţională a curmat intenţia de a adânci noi inechităţi în magistratură din perspectiva carierei profesionale", se arată în comunicatul CSM.
Membrii Secţiei pentru judecători reafirmă că temeinica pregătire profesională, specializarea reală şi experienţa profesională dobândită în decursul carierei reprezintă garanţii puternice apte să preîntâmpine erori şi să împiedice încălcări ale legii de către autorităţile judiciare în privinţa prezumţiei de nevinovăţie, a dreptului la apărare, a libertăţii individuale, a demnităţii umane, a vieţii private.
De asemenea, judecătorii din CSM îl acuză pe Stelian Ion că a lansat atacuri la adresa magistraţilor de la Instanţa supremă şi că nu a ieşit din ieşit dintr-o "zonă militantă, politicianistă".
"Secţia pentru judecători dezaprobă, cu tărie, poziţiile publice recent exprimate de un înalt demnitar al statului român, ministrul Justiţiei - domnul Stelian Ion, concretizate în veritabile atacuri la adresa judecătorilor Instanţei supreme din România, care, cu unanimitatea voturilor judecătorilor săi, a decis exercitarea unui drept constituţional specific statului de drept, acela de a crea cadrul necesar pentru tranşarea unei posibile neconformităţi cu legea fundamentală a unui act normativ. Afirmaţiile ministrului Justiţiei vizând 'linii roşii', 'interese politice' şi 'ideologii', atunci când se referă la judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în contextul demersului lor, denotă un antagonism manifest faţă de o instituţie esenţială a statului de drept - concept pe care, deşi îl clamează, în realitate demonstrează că îl subminează constant. Totodată, Secţia pentru judecători constată că demersurile şi disponibilitatea pentru găsirea unui echilibru în funcţionarea autorităţii judecătoreşti în interesul societăţii s-au lovit, o dată în plus, de incapacitatea ministrului de a ieşi dintr-o zonă militantă, politicianistă, de adversitate faţă de valorile afirmate chiar de el însuşi, poziţie incompatibilă cu ideea de consolidare a unei justiţii independente", susţin judecătorii din CSM.