Ministerul rus al Justiției a cerut Curții Supreme să declare Batalionul Azov ca organizație teroristă

Procurorul general al Rusiei a cerut Curții Supreme să recunoască Regimentul Azov din Ucraina drept „organizație teroristă”, scrie Reuters, citând agenția de presă Interfax.

Ministerul rus al Justiției a cerut Curții Supreme să declare Batalionul Azov ca organizație teroristă


Curtea Supremă a Rusiei va analiza solicitarea înaintată de Procuratura Generală a Rusiei de a recunoaşte Batalionul Azov ca ”organizaţie teroristă” şi de a scoate în afara legii operaţiunile acesteia în Rusia pe data 26 mai, a anunțat Ministerul rus al Justiţiei, citat de agenţia de presă TASS.

Conform legii ruse, Serviciul Federal de Securitate (FSB) pregăteşte o propunere de recunoaştere a unei organizaţii drept teroristă pe care o va trimite Procuraturii Generale a Rusiei pentru a deschide un proces în instanţă. Organizaţiile internaţionale pot fi recunoscute ca fiind teroriste doar de Curtea Supremă a Rusiei, scrie news.ro.
Membrii unei organizaţii considerate teroriste sunt supuşi urmăririi penale. Fondatorii şi liderii sunt pedepsiţi cu închisoare de la 15 la 20 de ani şi cu o amendă în valoare de un 1 milion de ruble, în timp ce membrii obişnuiţi sunt pedepsiţi cu închisoare de la 5 la 10 ani şi cu o amendă de până la 500.000 de ruble. Cei care au părăsit voluntar organizaţia înainte de începerea anchetei vor scăpa de urmărirea penală.