Ministrul Turismului, Radu Oprea, prezent la Târgul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Constanța

Ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan – Radu Oprea, a efectuat o vizită la Târgul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Constanța adresat organizațiilor cu activitate în domeniile HORECA.

Ministrul Turismului, Radu Oprea, prezent la Târgul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Constanța


Ministrul Economiei, Radu Oprea, a deschis evenimentul, vorbind despre eforturile depuse pentru sprijinirea antreprenorilor de pe litoral și despre contribuția lui Horia Constantinescu în acest demers. Horia Constantinescu a subliniat că a ajutat operatorii economici să se conformeze legislației prin activitatea sa la Protecția Consumatorilor.

"Suntem în prag de deschidere a sezonului estival. Am avut prima ediție în toamnă pentru că am considerat atunci că este bine să ne pregătim ca oricare om gospodar și să facem pe timpul verii sania și carul pe timpul iernii. Să nu ne prindă deschiderea sezonului cu lucrări de construcții, cu lucrări de amenajare și să avem toate serviciile pe care trebuie să le oferim puse la punct. Acum suntem la a doua ediție pentru că antreprenorii din turism au cerut acest lucru. Să fim din nou prezenți la Constanța cu acest târg dedicat în principal celor cărora trebuie să le oferim împreună turiștilor care vin pe litoral. Este evident că doar printr-o bună colaborare cu toate instituțiile statului vom putea să avem un sezon estival  de succes. Și spun acest lucru pentru că încă mai sunt foarte multe lucruri de făcut. Din păcate licitația pentru plaje încă nu e finalizată. Am reușit să aducem acolo elementele pe care antreprenorii din turism ni le-au spus, dică închirierea plajelor pe 10 ani de zile, lucrul acesta este realizat. Însă mai sunt extrem de multe lucruri de făcut și am discutat aceste lucruri cu Horia Constantinescu pentru că în calitate de președinte al ANPC-ului cu toții erau obișnuiți ca Horia să vină să controleze și să nu fie neapărat cea mai amabilă persoană de pe litoralul românesc, dar cred că ăsta era lucrul lui pe care trebuia să îl facă. Vorbind despre plaje am dezvoltat împreună un concept în ideea în care trebuie să sprijinim antreprenorii, să fie în legalitate cu construcțiile, astfel încât să nu mai fie în bătaia puștii, să fie cu toate documentele la zi. Lucrul acesta l-am făcut împreună, am avut discuții și cu ISC și alte institutii ale statului care vin să controleze pe litoral, în special pe partea de plajă. Ca viitor primar al Constanței va putea să facă ceea ce ne-am propus împreună", a declarat Ministrul Economiei, Radu Oprea.

"Îmi aduc aminte că în urmă cu mai bine de un an împreună cu domnul Ministru am lansat operațiunea  - La pas prin litoral - și am străbătut zona de faleză din Năvodari până la ceea ce de mult era campingul din această zonă. Am văzut atunci împreună mai multe locații de mai mult de 5 stele în jurul cărora se aflau locații de 1 stea și aceea căzătoare. A fost momentul în care elaborând un proiect mai amplu alături de Ministerul Economiei am transmis și celorlalte autorității adică Inspectoratul de Stat în Construcții, reprezentanților Apelor Române și reprezentanților Apelor Române din zona Dobrogea - litoral necesitatea elaborării unui proiect care să aducă în legalitate întreaga activitate de pe plajă și de pe faleze, acolo unde din păcate a rămas într-o zonă de ceață incertă. Suntem în plin proces de elaborare a unor modificări legislative discutate cu toate asociațiile patronale, cărora le mulțumesc pentru implicare. Trebuie să înțelegem că noua variantă pe care o prezint operatorilor economici este cea care are obligația de a construi cu aceștia o relație în care întreg turismul ă se dezvolte așa cum trebuie, având experiența acumulată la Protecția Consumatorilor, autoritate de control ce cu siguranță nu poate să deseneze proiecte ci trebuie prin efectul actelor normative să aplice sancțiuni acolo unde este nevoie. Vorbeam împreună cu Corina Martin zilele trecute să mergem să facem un material video într-una dintre locațiile ce au înțeles mesajul nostru, al autorității și anume reconstruim blocul alimentar în portul Tomis. Astăzi se pot lăuda cu un exemplu de bune practici", a declarat Horia Constantinescu.

Totodată, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Ștefan Oprea, a acordat astăzi, titlu de incubator de afaceri, unei societăți de la malul mării, la începutul vizitei la Târgul Întrerprinderilor Mici și Mijlocii.
“Societatea Cooperativă Meșteșugărească, de astăzi, va avea  titlul de incubator de afaceri. Vă felicit pentru acest lucru. Sper ca să fie cât mai multe companii care să debuteze și să se pregătească, să expună, de ce nu, pentru târgurile viitoare, aici, la dumneavoastră, la Constanța, să poată să producă o creștere economică substanțială, atât a afacerilor lor, cât și a orașului Constanța și a județului Constanţa”, a spus ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Ștefan Oprea.
Incubatorul de afaceri este o structură de sprijin a afacerilor, cu scopul de a ajuta la dezvoltarea firmelor membre în perioada de început, prin asigurarea unor facilități comune și a suportului managerial necesar.
Pe parcursul celor trei zile, vizitatorii au avut ocazia să participe la un eveniment dedicat industriei ospitalității, să interacționeze cu profesioniști care au prezentat noutăți și tendințe din domeniu, să stabilească noi parteneriate și să asiste la workshopuri și prezentări de specialitate.