Partidul lui Karl Nehammer a pierdut alegerile din Austria Inferioară

După ce a blocat intrarea României în Schengen, partidul condus de cancelarul Karl Nehammer are pare de un mare eșec.

Partidul lui Karl Nehammer a pierdut alegerile din Austria Inferioară


Zi decisivă pentru Austria, unde au loc alegeri regionale. După ce a blocat intrarea României în Schengen, partidul condus de cancelarul Karl Nehammer are pare de un mare eșec. În joc ar putea fi chiar și poziția sa și majoritatea în parlamentul regional.

Partidul său, OVP, a luat sub 40% din voturi, conform rezultatelor parțiale, și a pierdut majoritatea în guvernul și în parlamentul regionale. Asta deși Austria Inferioară era chiar fieful formațiunii.
Amintim că Nehammer a încercat să câștige voturi având în centrul strategiei sale un discurs antimigrație. De altfel, el a și blocat intrarea României și a Bulgariei în Schengen invocând faptul că din cauza incapacității noastre de a proteja frontierele ei au o problemă cu migranții ilegali. Strategia de apărător în fața migranților nu l-a ajutat însă. Iar un motiv e că mulți dintre cei care au emigrat în Austria chiar au votat la acest scrutin.
Rezultatele parțiale după numărarea a 60% din voturi arată că OVP a luat 39,9%, extrema dreaptă, FPO, a ajuns la 25%, iar social-democrații au obținut 21%, informează presa locală.
Pentru OVP e cel mai prost rezultat din istorie. În schimb, FPO, Partidul Libertății, a produs surpriza, căci a crescut cu 10%.
Astfel, partidul popular pierde majoritatea în guvernul și în parlamentul regionale și va trebui să facă o înțelegere cu social-democrații sau cu extremiștii. De asemenea, nu este exclus ca aceștia din urmă să ajungă la un acord și popularii să rămână pe dinafară.
Rezultatul votului ar putea face ca Nehammer să piardă puterea la Viena, dat fiind majoritatea oricum fragilă de care dispune.