PNL: Este discriminatoriu că PSD se opune creșterii salariilor din mediul privat

PNL a transmis, vineri, că reducerea CAS cu 5 la sută înseamnă o creștere a salariului mediu cu 317 lei și un ajutor pentru pensionarii care, începând din acest an, trebuie să achite contribuția la sănătate.

PNL: Este discriminatoriu că PSD se opune creșterii salariilor din mediul privat


PNL a transmis, vineri, că reducerea CAS cu 5 puncte procentuale înseamnă o creștere a salariului mediu cu 317 lei și un ajutor pentru pensionarii care, începând din acest an, trebuie să achite contribuția la sănătate. Reacția a venit după ce Adrian Câciu (PSD), ministrul Finanțelor, a exclus adoptarea unei astfel de măsuri.

„PNL atrage atenția că ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, ar trebui să știe că măsura de reducere a CAS cu 5% este pozitivă pentru toți românii și pentru economie. Reducerea CAS-ului de la 25% la 20% înseamnă o creștere a salariului mediu cu 317 lei. Este singura modalitate corectă și nediscriminatorie de creștere a veniturilor românilor, atât a celor care lucrează la stat, cât și a celor din mediul privat.
Măsura de reducere a contribuțiilor cu 5% ar avea impact pozitiv și asupra unei părți dintre pensionari care, începând din acest an, trebuie să achite contribuția la sănătate. Mai mult, ministrul PSD de Finanțe se opune creșterii veniturilor românilor, în condițiile în care prețurile la alimente, medicamente, combustibili, dar și dobânzile cresc.
Este discriminatoriu că PSD se opune creșterii salariilor din mediul privat, în timp ce susține doar creșterea salariilor bugetarilor. Prin această măsură, reducerea contribuțiilor cu 5%, PNL urmărește creșterea veniturilor tuturor românilor. Este singura variantă prin care salariile tuturor angajaților, de la stat și din privat, pot crește.
În ciuda dezinformărilor din spațiul public, scăderea contribuțiilor crește salariul net și nu afectează pensia. Punctajul la pensii se calculează în funcție de salariul brut, nu de valoarea contribuției. PNL subliniază că măsura de reducere a contribuțiilor cu 5% ar avea impact pozitiv și asupra unei părți dintre pensionari care începând din acest an trebuie să plătească CAS", arată un comunicat de presă al PNL.
Reacția vine după ce Adrian Câciu (PSD), ministrul Finanțelor, a declarat că exclude ferm reducerea CAS-ului cu 5%, căci această măsură nu ar face decât „să arunce în aer economia României”. El a mai spus că în Guvern nu există nicio discuție pe acest subiect.