Scholz: Ucraina a procedat într-un mod foarte precis și bine organizat până acum în război

Forțele ucrainene au procedat până acum într-un mod foarte precis și bine organizat în război, a declarat marți cancelarul german Olaf Scholz.

Scholz: Ucraina a procedat într-un mod foarte precis și bine organizat până acum în război
Foto: Janine Schmitz/Getty Images


Forțele ucrainene au „procedat până acum într-un mod foarte precis și bine organizat” în război, a declarat marți cancelarul german Olaf Scholz, potrivit CNN.

Vorbind la o conferință de presă comună cu premierul român Marcel Ciolacu, Scholz a spus că „nu s-a așteptat niciodată ca totul să se schimbe de la o zi la alta”, dar a adăugat că forțele de apărare ucrainene au planificat operațiunile „într-un mod foarte țintit”. Între timp, Ciolacu a spus că România se aștepta ca conflictul să se încheie cu contraofensiva ucraineană, dar a trebuit să ia în calcul un conflict de durată. 
În timp ce Ucraina rămâne în stare de război, nu poate deveni membră NATO, a spus Scholz, adăugând că criteriile pentru aderarea la NATO includ „fără conflicte deschise la frontieră”. Cu toate acestea, lucrul important, a spus el, a fost „sprijinul practic mare al NATO pentru Ucraina”, care va continua. Germania „a creat condițiile pentru a sprijini Ucraina chiar și pentru o perioadă lungă de timp, dacă războiul durează mult timp”, a adăugat el, spunând că multe țări vor putea sprijini Kievul „pentru unul, doi, trei și, dacă va fi nevoie, mai mulți ani, pentru că nu știm cât va dura conflictul militar”.

El a menţionat că este necesar ca relaţia cu Ucraina să se dezvolte în viitor.
"Momentan este în prim plan este sprijinul pe care îl acordăm Ucrainei pentru apărare. După Statele Unite, Germania are aportul cel mai mare cu tot ceea ce am putut noi să facilităm, 17 miliarde până acum şi 2,8 miliarde pe care le-am mobilizat în plus. Când m-a vizitat preşedintele Zelenski am făcut această declaraţie, este vorba de viitorul apropiat, este vorba de artilerie, este vorba de tancuri, de măsuri de apărare a spaţiului aerian care devin din ce în ce mai importante având în vedere atacurile Rusiei cu drone şi cu avioane", a afirmat Scholz.