Spitalul de Ortopedie Foişor din Bucureşti, evacuat de urgenţă. Oameni operați, scoși în stradă

Spitalul de ortopedie Foişor din Bucureşti a fost evacuat de urgenţă în această seară. Zeci de pacienţi, unii dintre ei recent operaţi, au fost nevoiţi să îşi cheme rudele să îi ia acasă.

Spitalul de Ortopedie Foişor din Bucureşti, evacuat de urgenţă. Oameni operați, scoși în stradă
Foto: Captură Antena 3


Spitalul de ortopedie Foişor din Bucureşti a fost evacuat de urgenţă în această seară. Zeci de pacienţi, unii dintre ei recent operaţi, au fost nevoiţi să îşi cheme rudele să îi ia acasă. Cei mai mulţi dintre ei nu sunt din Capitală şi nu ştiu cum vor ieşi din această situaţie delicată.

Pacienții de la Spitalul de Ortopedie Foişor din București, unul dintre cele mai mari din țară, au fost evacuați din spital pentru că unitatea a fost transformată în regim de urgenţă în spital pentru pacienţii COVID. Însă mulţi din pacienţii evacuaţi au suferit intervenții chirurgicale acum câteva ore.
Aparținătorii pacienților care au fost internați aici așteaptă răspuns pentru că nu ştiu cum îi vor îngriji acasă pe cei care sunt ieșiți din terapie intensivă. Vorbim de oameni care au venit din zone îndepărtate ale țării, pentru a-şi lua rudele bolnave acasă.
Oamenii sunt disperați pentru că nimeni nu le-a comunicat ce se va întâmpla cu pacienții care au fost operați chiar în aceste zile. Aparţinătorii nu ştiu cum să-şi trateze rudele acasă, una este să fi îngrijit la spital de cadrele medicale și alta este să fie dus acasă să i se dea doar pastile pentru a calma durerea.
"Astăzi în jurul orei 18:00 ne-au anunțat. M-a sunat mama că trebuie să venim să o luăm de la spital că se evacuează spitalul, că se va face din seara asta spital COVID-19.", a vorbit ruda unui pacient.
Fiica unei paciente a povestit la Antena 3 momentele de groază prin care trec: "Mama a suferit o operație la genunchi, o intervenție chirurgicală care necesită recuperare. I s-a spus că trebuie să țină legătura cu medicul. Şi mă întreb, medicul unde o să o vadă în continuare că este proaspăt operată? Astăzi a fost scoasă de la Terapie Intensivă, a fost trecută astăzi pe salon și acum trebuie să o luăm acasă".
Raed Arafat a explicat că situația din București este critică, nemaiexistând locuri libere la terapie intensivă.
”S-a luat decizia de a transforma Spitalul Foișor în spital suport covid. Situația este gravă în București. Azi a trimis la Iași, cu un avion al Armatei, 3 pacienți, din București.
Mâine dimineață spitalul trebuie să primească pacienți COVID. Unii pacienți sunt trimiși la alt spital, alții sunt externați, pentru că nu au probleme. Normal că trebuie să evacuăm. Ordinul nu a fost transmis la ora 18:00, ci cu câteva ore mai devreme. Avem nevoie de paturile de terapie intensivă, sunt 21 de locuri acolo, erau ocupate doar jumătate. La Pipera nu putem să facem terapie intensivă, acolo e pentru cazuri ușoare. Deja am semnat ordinele de detașare a personalului medical.
În acest moment nu mai avem în vedere evacuarea unui spital. Evacuarea se putea face mai devreme, dar a trebuit dusă muncă de lămurire cu conducerea spitalului. Medicii de acolo au decis cine pleacă acasă, nu s-a luat decizia într-un birou.
Noi discutăm despre Foișor încă de ieri, dar azi la prânz s-a luat decizia. Noi sperăm să se stabilizeze situația în următoarele două săptămâni, dar, din nefericire, sunt tot mai multe cazuri de terapie intensivă.”, a declarat seful DSU la Antena 3.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a explicat, la Digi 24, că spitalul va fi alocat unor pacienţi care au viaţa pusă în pericol. 
"Transferul tuturor pacienţilor a început în jurul orei 15, procesul s-a prelungit, îmi cer scuze pacienţilor, familiilor, tuturor celor care au avut de suferit neplăceri cu privire la acest transfer care se face până târziu în noapte, însă situaţia este destul de importantă la nivelul Bucureştiului, este nevoie de aceste paturi. Îmi pare rău pentru toată această situaţie, o facem pentru a veni în sprijinul altor pacienţi care sunt intubaţi sau care au realmente viaţa pusă în pericol”, a declarat Andrei Baciu.
El a menţionat că la Spitalul de ortopedie vor fi medici de boli infecţioase care vor lucra alături de angajaţii spitalului. 
"Îmi pare rău, îmi cer scuze realmente pentru toată această situaţie, s-a lungit acest proces tocmai pentru că e necesar să se facă cu toate măsurile de siguranţă. Sperăm ca disconfortul creat să fie cât mai mic”, a adăugat oficialul din Ministerul Sănătăţii.