ANPC a amendat operatori care deţin benzinăriile Gazprom şi Lukoil şi magazinele Berezka

ANPC a dat amenzi de 1,4 milioane de lei operatorilor economici care deţin benzinăriile Lukoil şi Gazprom, precum şi lanţul de magazine Berezka, în urma unor controale realizate luni.

ANPC a amendat operatori care deţin benzinăriile Gazprom şi Lukoil şi magazinele Berezka


Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a dat amenzi de 1,4 milioane de lei operatorilor economici care deţin benzinăriile Lukoil şi Gazprom, precum şi lanţul de magazine Berezka, în urma unor controale realizate luni.

"Situaţia cumplită pe care o traversează omenirea, la acest moment, ne face pe toţi să punem umărul la orice formă de stabilizare a păcii. În puţinele zile trecute de la declanşarea conflictului din ţara vecină, am elaborat un plan, în vederea desfăşurării unor acţiuni de control la operatorii economici care au o cât de mică legătură cu ceea ce trăim acum. Începând de astăzi, evaluăm activitatea Gazprom, Lukoil şi a magazinelor ce comercializează produse importate din Rusia. Vom încheia acţiunea când fiecare punct de lucru va fi aşezat în ordine şi va fi sancţionat acolo unde situaţia o cere. Deja am constatat că avem de dus şi noi un război cu abaterile de la normele legale şi de bun simţ", a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC, potrivit unui comunicat transmis Lumea Presei.
Comisarii ANPC au constatat nereguli şi, în toate cele 8 regiuni ale ţării, au fost aplicate, până la acest moment, 104 amenzi contravenţionale în valoare totală de 1,4 milioane lei, cărora li s-au adăugat următoarele măsuri complementare: oprirea definitivă de la comercializare a unor produse în valoare totală de 58.000 lei, oprirea temporară de la comercializare a unor produse în valoare totală de 128.000 lei, oprirea temporară a prestării serviciului, pentru un număr de 35 puncte de lucru, propunerea pentru încetarea practicilor comerciale incorecte, propunere de închidere a unităţii pe o perioadă de până la 6 luni, pentru 5 unităţi.
Cele mai importante deficienţe depistate de echipele de control au fost comercializarea unor produse în afara datei durabilităţii minimale, deficienţe de informare pe etichetele de produs sau ale raioanelor, referitor la elementele de identificare-caracterizare ale mărfurilor sau la data durabilităţii minimale sau la preţul unitar, congelatoare de gheaţă şi de îngheţată cu aglomerări de gheaţă vizibile, rezultate din întreruperea lanţului frig, cu urme de produse scurse şi congelate. De asemenea, au fost identificate vitrine frig neigienizate şi murdare, pline de praf, mizerie şi insecte moarte, pompe de carburant cu urme vizibile de combustibil scurs atât în zona de insulă, cât şi pe pavimentul din zona de alimentare, butelii expuse la comercializare ruginite la bază, cu vopseaua scorojită.