Arafat: După sărbători e posibil să avem din nou creștere. Starea de alertă va fi prelungită

Raed Arafat a precizat că se așteaptă ca numărul de bolnavilor COVID-19 să crească în perioada imediat următoare din cauză că mulți au încălcat normele aflate în vigoare de sărbători.

Arafat: După sărbători e posibil să avem din nou creștere. Starea de alertă va fi prelungită
Foto: gov.ro


Deși cetățenii români se așteptau să iasă din starea de alertă, secretarul de stat, Raed Arafat, a făcut marele anunț care i-a luat prin surprindere mai ales pe angajații din industria HoReCa, unii dintre cei mai afectați de măsurile impuse de autorități pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

"Nu cred că am trecut de momentul care să ne determine să renunțăm la starea de alertă. Nu am ieșit încă la liman. Prelungirea stării de alertă se va decide săptămâna viitoare. Nu s-a discutat de noi restricții și nici nu se ia în calcul lockdown total", a afirmat secretarul de stat.
De asemenea, Raed Arafat a precizat că se așteaptă ca numărul de bolnavilor COVID-19 să crească în perioada imediat următoare. Și asta din cauză că mulți au încălcat normele aflate în vigoare de sărbători.
"Clar că după sărbători este posibil să avem din nou creștere, depinde această creștere cât este de mare și de abruptă este, am mai spus și în alte momente, nu e totuna să crească încet sau să crească controlabil, să se oprească la un platou mai mic sau să crească vertiginos și să ajungem la un impact major pe sistemul sanitar, așa cum am avut acum 2-3 săptămâni, mai ales la ATI", a spus Raed Arafat.
"Este probabil să vedem o creștere după perioada sărbătorilor, mai ales pe partea celor care nu au respectat măsurile, mulți au respectat, au petrecut în familie, dar e clar că o parte nu au respectat, dovadă sunt miile de amenzi din prilmele zile ale anului", a arătat secretarul de stat în MAI.
"Nu toată lumea a respectat restricțiile. Nu trebuie să ne relaxăm odată cu începerea vaccinării. Vaccinul reprezintă luminița de la capătul tunelului, dar mai avem mult până atunci", a mai spus șeful DSU.
El a subliniat că începerea vaccinării nu înseamnă încetarea problemelor cauzate de pandemie și nu este cazul nici pentru o relaxare.
"Începerea vaccinării nu este egal cu finalizarea problemei și începerea unei relaxări, înseamnă începutul unui drum care va dura câteva luni și o să vedem efectul scontat și până vom vedea că un număr semnificativ din populație s-a vaccinat, avem două fronturi care merg în paralel, frontul de luptă cu virusul și frontul de vaccinare, care o să ducă la revenirea la normalitate, vaccinul este o lumină de la capătul tunelului, dar mai avem mult până la lumina asta", a arătat Raed Arafat.
În ceea ce privește redeschiderea școlilor, aceasta va fi o altă discuție și "urmează să se anunțe deciziile la momentul potrivit", a spus Raed Arafat la Digi24.