BCE şi BNR au prelungit aranjamentul-cadru de furnizare de lichiditate

BCE și BNR au convenit asupra prelungirii aranjamentului-cadru de furnizare de lichiditate în euro pentru BNR prin linie repo până în martie 2022.

BCE şi BNR au prelungit aranjamentul-cadru de furnizare de lichiditate


BCE și BNR au convenit asupra prelungirii aranjamentului-cadru de furnizare de lichiditate în euro pentru BNR prin linie repo până în martie 2022, a anunțat Banca Națională a României.

"Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Națională a României (BNR) au convenit asupra prelungirii aranjamentului-cadru de furnizare de lichiditate în euro, prin intermediul unei linii repo, până în martie 2022. Aranjamentul convenit anul trecut a fost realizat pentru a preveni o eventuală apariție a unui necesar de lichiditate în euro, în contextul disfuncționalităților pieței, manifestate pe fondul continuării pandemiei de Covid-19", se arată în comunicatul BNR.
În cadrul unei linii repo, BCE furnizează lichiditate în euro unei bănci centrale străine în schimbul unor garanții adecvate.
În baza liniei repo, BNR va putea împrumuta până la 4,5 miliarde euro de la BCE.
Inițial, s-a convenit ca linia repo să rămână în vigoare până la data de 31 decembrie 2020. Aranjamentul financiar a fost prelungit mai întâi până la sfârșitul lunii iunie 2021, iar acum până în martie 2022.