Biden: Nici să nu vă gândiți să atacați vreo țară NATO! Acest om nu trebuie să rămână la putere!

Președintele SUA, Joe Biden a transmis un mesaj ferm Rusiei în privința apărării partenerilor NATO: Nici să nu vă gândiți să pășiți un centimetru pe teritoriul NATO iar Putin nu ar trebui să mai rămână la putere.

Biden: Nici să nu vă gândiți să atacați vreo țară NATO!  Acest om nu trebuie să rămână la putere!
Foto: Evan Vucci/AP


Președintele SUA, Joe Biden a transmis un mesaj ferm către Rusia în privința apărării partenerilor NATO: „Nici să nu vă gândiți să pășiți un centimetru pe teritoriul NATO, iar Vladimir Putin nu ar trebui să mai rămână la putere în Federația Rusă”.

El a calificat campania militară rusă din Ucraina un eșec pe toate planurile și afirmă despre Putin că ”Pentru dragostea lui Dumnezeu, acest om nu trebuie să rămână la putere”.
Președintele american s-a adresat direct rușilor pentru a le spune că „poporul rus nu este inamicul nostru”, în contextul invaziei ruse a Ucrainei.
„Permiteți-mi să spun asta dacă sunteți în stare să mă auziți - voi, poporul rus, nu sunteți dușmanul nostru. Refuz să cred că salutați uciderea copiilor și bunicilor nevinovați sau că acceptați ca spitalele, școlile, maternitățile să fie lovite de rachete și bombe rusești. Astăzi, Rusia a strangulat democrația, nu numai acasă. Putin vrea să spună că nu a invadat Ucraina, dar este o minciună. Președintele Zelenski este evreu, iar Putin are îndrăzneala să spună contrariul”, a punctat Biden. 

"Dreptatea face puterea, haideți să avem dreptate din nou. Să punem puterea democrației în acțiune în fața autocrației. Putin spune că NATO încearcă să destabilizeze Rusia, nu e adevărat! NATO nu a amenințat niciodată Rusia. SUA și NATO au lucrat luni de zile pentru a face Rusia să nu înceapă un război, am lucrat pe căi democratice, dar Putin a arătat că nu este interesat de niciun fel de negocieri. Știu că nu ne-ați crezut când am spus că vor trece cu tancurile în Ucraina. Putin a spus repetat că nu va invada Ucraina, a spus în mod repetat că nu va trimite trupele acolo. Cu nicio justificare, a fost alegerea Rusiei de război. Nu este altceva decât o provocare pentru dreptul internațional. Ne amintește de vremurile în care războiul a răvășit Europa", a mai declarat Biden. 
"Costurile mari sunt singurele lucruri pe care le obține Rusia din acest război. Au accesul interzis la fondurile din întreaga lume. Vătămăm economia Rusiei, interzicând importurile de energie din Rusia. Rusia era a 11-a mare economie înaintea invaziei. În curând, nu va mai fi nici printre primele 20. Sancțiunile economice au scopul de a slăbi Rusia și vor afecta capacitatea ei de a alimenta armata, iar singurul care poate fi învinovățit e Vladimir Putin. 
Lumea occidentală a ajutat Ucraina cu echipament militar și economic. SUA au dat ajutor Ucrainei înainte ca Rusia să traverseze granițele. Forțele americane sunt aici pentru a apăra aliații din NATO, nu pentru un conflict cu Rusia. Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru din teritoriul NATO. Putin s-a plâns de prezența NATO în apropierea granițelor sale și acum are parte de o prezență și mai mare pe flancul estic al NATO. Inclusiv în țara lui pune în închisoare oameni care protestează, sunt închise mijloacele mass-media independente", a mai punctat Biden. 
"Am un mesaj pentru poporul rus: am lucrat zeci de ani cu lideri ai Rusiei și am vorbit mereu direct și deschis cu voi. Dvs., poporul vostru, nu sunteți inamicul nostru. Dacă acceptați ca cineva să ucidă copii nevinovați, ca școli și spitale să fie bombardate, milioane de familii să fie gonite de acasă, dintre toate popoarele, voi, poporul rus, încă aveți memoria acestor lucruri întâmplate în `30 - `40. Vladimir Putin v-a tăiat de restul lumii. El nu este cine sunteți voi, acesta nu este viitorul pe care familiile voastre îl merită.
Mai întâi de toate, Europa trebuie să încheie dependența de combustibilul din Rusia, cu ajutorul SUA. Tocmai de aceea, la Bruxelles, am anunțat un plan pentru a ajuta Europa pe termen lung și să trecem cât mai rapid la energie regenerabilă.
Trebuie să ne luptăm cu corupția care vine de la Kremlin, pentru a le oferi rușilor o șansă corectă. Nu este nevoie să vorbim doar demagogic despre democrație. Fiecare dintre noi trebuie să facă treaba grea a democrației, de aceea am venit în Europa cu un mesaj nou pentru NATO, G7, pentru UE: trebuie să rămâne uniți astăzi, mâine, poimâine, pentru anii care urmează. Vor fi costuri, dar este un preț pe care trebuie să-l plătim, pentru a nu mai fi amenințați oamenii liberi. Acesta este testul acestei generații. Să ne aducem aminte lovitura de ciocan care a dărâmat zidul Berlinului, care a fost opera celor din Europa, ce au arătat curaj. 
Acum lăsați-mă să repet, din nou, cuvintele Papei Ioan Paul al II-lea: Să nu vă fie frică! Un dictator nu va câștiga niciodată în fața oamenilor care luptă pentru libertate. Vom avea un viitor luminos, democratic, plin de posibilități. Acest om nu poate rămâne la putere. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți!", a spus Biden în cursul unui discurs la Castelul Regal din Varşovia.