Ciolacu: Codul Fiscal arată ca în Evul Mediu. Ciolacu insistă pentru impozitarea progresivă

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a spus că în prezent Codul Fiscal arată ca în Evul Mediu, din cauza multiplelor excepții.

Ciolacu: Codul Fiscal arată ca în Evul Mediu. Ciolacu insistă pentru impozitarea progresivă


Președintele PSD, Marcel Ciolacu a spus că în prezent Codul Fiscal arată ca în Evul Mediu, din cauza multiplelor excepții.

„Aceasta a fost baza cu care am plecat să avem discuțiile în ceea ce privește Codul Fiscal care arată ca în Evul Mediu când papa emitea anumite bule unor oameni în urma unor privilegii. Sunt excepții peste excepții, jocuri de noroc impozitate cu 1%, alte companii impozitate cu 1%, alte companii care au un angajat cu 1%, dacă nu ai niciun angajat cu 3%, dacă soarele răsare din sud, nu din nord, ai 5%….nu se poate continua într-un stat normal cu așa ceva. PSD este partener al acestei discuții”.
Ciolacu a mai subliniat că există o diferență foarte mare între impozitarea muncii și impozitarea capitalului.
„Am provocat o discuție în interiorul coaliției dar și în spațiul public în ceea ce privește Codul fiscal. În acest moment este o diferență imensă între impozitarea muncii cu aproape 45% și impozitarea capitalului. Tot efortul din pandemie a fost pe umărul celor cu venituri mici și pensionari”.
Președintele PSD a criticat multiplele excepții din Codul fiscal de aproape 64 de miliarde de lei.
„Avem un Cod Fiscal cu excepții de 64 de miliarde de lei. Nu se mai poate continua. Nu o spune doar Marcel Ciolacu, o spun toți finanțiștii, mai mult, toți auditorii externi care nu putem spune că sunt social-democrați. Trebuie făcut ceva în România. De la aceste principii am pornit aceste discuții corecte, loiale, necesare de a veni cu ceva predictibil pe primele 6 luni, după aceea peste un an de zile dar și cu niște cerințe la statul român. De exemplu, ANAF în maxim două săptămâni să declanșeze procedura de digitalizare a ANAF, astfel încât în perioadele următoare, nu mâine, să putem veni și să avem o discuție deschisă cu toți partenerii sociali și în coaliție în ceea ce privește impozitarea progresivă.

Aceasta a fost baza de la care am plecat să avem discuțiile în ceea ce privește Codul Fiscal, care, din punctul meu de vedere, arată precum eram în Evul Mediu, când Papa emitea anumite bule unor oameni în urma unor privilegii. Asta este realitatea în acest moment. Sunt excepții peste excepții, jocuri de noroc impozitate cu 1%, companii impozitate cu 1%, alte companii care dacă ai un angajat, ai 1%, dacă n-ai niciun angajat ai 3%, dacă soarele răsare din sud, nu din nord, ai 5%. Nu se poate continua într-un stat normal cu așa ceva.”.