Ciucă: Întărim flancul estic al Alianței. România și Polonia sunt doi piloni de securitate

Premierul Ciucă a spus că discuțiile au vizat întărirea apărării flancului estic, subliniind măsurile luate împreună de cele două țări.

Ciucă: Întărim flancul estic al Alianței. România și Polonia sunt doi piloni de securitate
Foto: Guvernul României


Premierul Ciucă a spus că discuțiile au vizat întărirea apărării flancului estic, subliniind măsurile luate împreună de cele două țări. Premierii României şi Poloniei au condamnat agresiunea ilegală a forţelor armate ruse în Ucraina, a declarat, la Varşovia, premierul Nicolae Ciucă.

"Am avut o întâlnire între cele două guverne, o şedinţă comună care se desfăşoară într-o situaţie care nu speram să se mai întâmple vreodată în Europa, cel mai de amploare conflict care are loc în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. Am condamnat împreună agresiunea ilegală a forţelor armate ruse în Ucraina, o agresiune complet nejustificată, neprovocată, ilegală, în care nu s-au mai respectat nici legile internaţionale, nici suveranitatea, nici integritatea unui stat independent. Împreună ne-am exprimat susţinerea pentru poporul ucrainean, pentru guvernul ucrainean", a precizat premierul, la finalul şedinţei comune a Guvernelor din România şi Polonia.

El a menţionat că cele două ţări au discutat ca împreună să poată asigura sprijinul necesar valului mare de refugiaţi care vin atât în România, cât şi în Polonia.
"Este o structură militară poloneză care face parte din brigada multinațională în România, avem o structurp care face parte din grupul de luptă care e prezent pe teritoriul polonez și am discutat cu domnul prim minstru ca odată cu sporirea prezenței forțelor aliate în regiunea Mării Negre și desigur în Polonia și regiunea Mării Baltice să analizăm si să putem să avem un nou pachet de forțe care să fie deplasat în țara noastră.
În felul acesta, am obținut acordul domniei sale ca o subunitate să fie parte la grupul de luptă al cărei națiune cadru va fi Franța.", a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Premierul Ciucă a mai spus că împreună cu premierul Poloniei au decis să continue să sprijine atât Ucraina, cât și Rep Moldova și Georgia în parcursul lor de aderare la UE.
Nu în cele din urmă, Ciucă a spus că s-a discutat și despre găsirea unor soluții ca cele două proiecte din cadrul Inițativei celor Trei Mări, respectiv Via Carpatia și Rail-2-Sea - să poată fi concretizate.
Premierul a spus că foarte curând s-ar putea desfășura activitățile unde să se pună piatra de temelie pentru această infrastructură.
De asemenea, cei doi premieri au decis să sprijine aderarea la Uniunea Europeană a Georgiei, Ucrainei şi Republicii Moldova.