Constanța - Capitala Tineretului din România inaugurează prima galerie de artă colaborativă de la malul mării

Proiectul “Constanța - Capitala Tineretului din România 2021-2022” își propune să transmită întregii comunități că tinerii de astăzi își doresc să se implice în viața orașului

Constanța - Capitala Tineretului din România inaugurează prima galerie de artă colaborativă de la malul mării


Proiectul “Constanța - Capitala Tineretului din România 2021-2022” își propune să transmită întregii comunități că tinerii de astăzi își doresc să se implice în viața orașului, sunt cosmopoliți, pasionați, deopotrivă, de tehnologie și frumos. Astfel, un prim proiect inaugurat este strâns legat de design și inovație.

„Conceptul propus de noi are la bază metode prin care tinerii pot să își lase amprenta asupra comunității si orașului. Noi, echipa din acest program, ne-am propus să construim și să creăm contexte în care cei tineri să se poată exprima și, prin munca lor, să facă din Constanța un oraș mai frumos. Arta stradală este o metodă de exprimare foarte populară, îmbrățișată de tinerii din întreaga lume.”, a declarat Ionuț Barbu, manager general al programului “Constanța - Capitala Tineretului din România 2021-2022”.
Digul din Portul Turistic Tomis prinde, astfel culoare printr-o pictură murală de 50 metri lungime, semnată de artiști consacrați, precum Wanda Hutira, Maria Zurbagiu sau Cristian Moldovan. Tematica stabilită pentru lucrările de artă este “human technology” și își dorește să sublinieze rolul vital pe care tehnologia îl joacă în viețile noastre.
“Tehnologia nu este sinonimă cu viața reală și probabil că nu o să fie niciodată, dar este cel mai aproape de ea. Nu toți vom putea ajunge pe Marte, dar cu ajutorul tehnologiei, putem să experimentăm ceva apropiat de asta.”, a declarat Wanda Hutira, artist vizual.

Galeria de artă colaborativă a putut fi posibilă cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța, a Administrației Porturilor Maritime Constanța, Tomis Marina și a comunității de tineri constănțeni. În plus, implementarea acestui proiect a fost finanțată, exclusiv, din fonduri private.
„Viitorul orașelor este creativ, colaborativ, inteligent. Sperăm ca acesta să fie doar primul dintre proiectele artistice contemporane în Constanța, susținute de platforma George. Primul banking inteligent. Obiectivul nostru este să unim cercurile creative și de tehnologie în proiecte care să inspire și să producă schimbare urbană.”, declară Ionuț Stanimir, director de marketing și comunicare Banca Comercială Română (BCR).
În cadrul acestei galerii, am rezervat un spațiu și pentru tinerii artiști. Astfel, lansăm competiția “#ComeToUpgradeYourCity – concurs de artă stradală“, ce se va desfășura în perioada 1 mai – 30 iunie 2021 și este dedicat pictorilor talentați cu vârsta de până în 25 ani. Concursul își propune promovarea tinerilor artiști și valorificarea artei urbane constănțene, prin realizarea unor proiecte și activități legate de manifestarea artistică în spațiul public. 
Calendarul concursului:
• 1 mai - 1 iunie - înscrierea participanților;
• 1 iunie - 14 iunie - evaluarea lucrărilor și jurizarea acestora;
• 15 iunie - anunțarea câștigătorului;
• 16-30 iunie - realizarea lucrării de către artist pe spațiul dedicat acestui concurs.
În cadrul competiției, tinerii artiști se vor întrece în lucrări de artă urbană inovatoare și vor respecta tematica galeriei deja existente. Căștigătorul va beneficia de un premiu de 500 euro.
Mai multe informații necesare competitorilor sunt disponibile aici - https://drive.google.com/drive/folders/1sCb2-kGPPow1KR2OxzDqEp2u2jhxdVpH?usp=sharing.
Galeria de artă colaborativă este parte integrantă a proiectului de amenajare urbană ce urmează a fi implementat în Portul Turistic Tomis. Acesta are ca scop dezvoltarea unei piațete moderne destinată tinerilor, comunității constănțene și nu în ultimul rând turiștilor care vizitează orașul Constanța.