Curtea de Apel decide marţi dacă Adrian Năstase primeşte un spor de pedeapsă de un an

Curtea de Apel se va pronunţa pe cererea DNA de acordare a unui spor de pedeapsă la cei patru ani de închisoare primiţi de Adrian Năstase

Curtea de Apel decide marţi dacă Adrian Năstase primeşte un spor de pedeapsă de un an


Curtea de Apel Bucureşti se va pronunţa astăzi pe cererea DNA de acordare a unui spor de pedeapsă la cei patru ani închisoare primiţi de Adrian Năstase în dosarele 'Zambaccian' şi 'Trofeul calităţii'.

Curtea de Apel Bucureşti a judecat vinerea trecută o contestaţie a DNA, după ce Tribunalul Bucureşti a contopit pedepsele primite de Adrian Năstase, fără ca această instanţă să adauge un spor de pedeapsă la cei patru ani închisoare, aşa cum solicitaseră procurorii. Adrian Năstase a fost condamnat, în iunie 2012, la doi ani de închisoare în dosarul Trofeul Calităţii. A fost eliberat pe 18 martie 2013, dar pe 6 ianuarie anul acesta a fost condamnat din nou în dosarul Zambaccian.
Pe 8 mai, Tribunalul Bucureşti a admis cererea de contopire a pedepselor primite de fostul premier Adrian Năstase în dosarele Zambaccian şi Trofeul calităţii, urmând ca acesta să execute pedeapsa rezultantă de patru ani închisoare, fără ca instanţa să-i adauge un spor de pedeapsă. Avocaţii lui Năstase au precizat că, în funcţie de decizia instanţei, vor declanşa procedurile pentru eliberarea condiţionată a acestuia.
Adrian Năstase a fost condamnat pe 6 ianuarie 2014 de Inalta Curte de Casatie si Justitie la patru ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si trei ani pentru santaj in dosarul 'Zambaccian'. De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de inchisoare in dosarul 'Trofeul calitatii', din care a efectuat opt luni de detentie, fiind eliberat conditionat.
În dosarul Zambaccian, Adrian Năstase a fost acuzat că a primit de la fostul şef al ISC Irina Jianu, în perioada 2002-2004, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu şi Bucureşti.
În dosarul Trofeul calităţii, Adrian Năstase a fost acuzat că în anul 2004 s-ar fi folosit de "influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid" pentru organizarea unui simpozion intitulat 'Trofeul calităţii în construcţii' cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la care urma să participe.