CJ Constanța a câștigat procesul intentat împotriva firmei care trebuia să restaureze și să consolideze situl arheologic Capidava

Consiliul Județean Constanța a câștigat procesul intentat împotriva firmei care trebuia să restaureze și să consolideze situl arheologic Capidava și va recupera prejudiciul creat județului Constanța de aceasta

CJ Constanța a câștigat procesul intentat împotriva firmei care trebuia să restaureze și să consolideze situl arheologic Capidava


Consiliul Județean Constanța a câștigat procesul intentat împotriva firmei care trebuia să restaureze și să consolideze situl arheologic Capidava și va recupera prejudiciul creat județului Constanța de aceasta. 

În anul 2014, Consiliul Județean Constanța au încheiat cu SC Mara Construct SRL un contract ce avea ca obiect execuția de lucrări privind „Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava”.
„Din anul 2015, SC Mara Construct SRL este implicată într-un litigiu penal, în care Consiliul Județean Constanța, la solicitarea DNA, s-a constituit parte civilă pentru recuperarea sumei de 36.927.468,87 lei. Astfel, s-a decis rezilierea Contractului de execuție încheiat între UAT Județul Constanța și SC Mara Construct SRL”, au precizat sursele citate.
În anul 2016, Tribunalul Constanța a deschis procedura de insolvență asupra societății amintite. În cadrul acestei proceduri, UAT Județul Constanța a contestat Tabelul preliminar al creanțelor și a solicitat înscrierea la masa credală cu suma totală de 57.066.443,21 lei.
Prin Decizia Civilă nr. 182/ 29.06.2020 a Curții de Apel Constanța, rămasă definitivă, se admite contestația UAT Județul Constanța în sensul înscrierii la masa credală cu suma integrală a Proiectului.
„Mereu am avut încredere în instanțele judecătorești și în faptul că vom recupera prejudiciul creat de S.C. Mara Construct. Încasarea acestei sume reprezintă o victorie pentru noi, pentru locuitorii județului, cultura și turismul din zonă. Sunt convins că, în ciuda tergiversărilor, independente de voința Consiliului Județean Constanța, acest obiectiv major va fi finalizat și va reprezenta încă o pagină de istorie păstrată pentru noi și generațiile viitoare. Cu toată încrederea, Constanța va merge înainte și eu voi depune orice efort pentru ca oricine prejudiciază Consiliul Județean Constanța și implicit locuitorii județului să răspundă pentru faptele săvârșite”, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.
Cuantumul cu care UAT Județul Constanța este înscrisă la masa credală este în valoare totală de 57.066.443,21 lei, compusă din 36.927.468,87 lei – suma cu care Consiliul Județean Constanța este parte civilă în dosarul penal nr. 2640/ 118/ 2016 și din 20.138.974,34 lei – suma generată de clauzele contractuale.