Dacia a lansat a treia generație a modelului Duster

Dacia Duster trece prin cea mai amplă modificare de până acum. A treia generație aduce un nou design, noi motorizări, sisteme de asistență suplimentare și mai mult spațiu pentru pasageri.

Dacia a lansat a treia generație a modelului Duster
Foto: Dacia


În 13 ani de carieră, modelul a fost recompensat cu peste 40 de premii și a fost produs în peste 2,2 milioane de exemplare. În 2022, Duster a fost cel mai vândut SUV din Europa către clienții persoane fizice. Zilnic, aproape 1.000 de vehicule Duster ies de pe linia de asamblare a uzinei Dacia de la Mioveni, ceea ce echivalează cu o cadență apropiată de un vehicul pe minut!

Dacia Duster trece prin cea mai amplă modificare de până acum. A treia generație aduce un nou design, noi motorizări, sisteme de asistență suplimentare și mai mult spațiu pentru pasageri fără ca prețul de bază să depășească 20.000 de euro.

Eveniment așteptat de mulți dintre cei care deja apreciau atuurile modelului Dacia Duster, dar și de cei care, până acum, nu erau convinși de valențele modelului produs exclusiv în România, prezentarea celei de a treia generații a vehiculului aduce noutăți evidente. De la platformă la design, motorizări, confort și sisteme de asistență micul SUV se înscrie pe traiectoria unui nou succes comercial. Chiar dacă par vorbe mari, ele au la bază atât poziția fruntașă a modelului în clasamentele naționale de vânzări din mai multe țări europene cât și locul patru din topul segmentului SUV-uri de clasă B la nivelul întregului continent chiar în anul schimbării de generații. Deși mai puțin evident, se întâmplă extrem de rar ca un model care are deja șase ani pe piață – a doua generație, cea aflată acum pe piață, a fost lansată în 2017 – și care se îndreaptă către schimbarea de generații să se claseze atât de sus în preferințele clienților europeni.

Design fără artificii de stil
Duster 3 are 4,34 metri lungime, iar cei de la Dacia spun că va fi mai mult spațiu pentru pasageri. Designul este inspirat și din conceptul Manifesto, prezentat în 2022.
Dacia spune că noul Duster are „un design mai robust și cu mai multă personalitate” și că „versiunea 4×4 a noului Duster duce capacitățile off-road la un alt nivel”. Sunt folosite materiale de mai bună calitate: „totul este nou, mai puțin ceea ce este esențial: Duster rămâne SUV-ul de familie cu cel mai bun raport preț/prestații de pe piață.”

Deși nu au fost comunicate cu exactitate prețurile de vânzare pentru Duster 3, surse din compania producătoare ”au scăpat” informația că acestea vor porni de la sub 20.000 de euro, iar cea mai scumpă versiune va fi sub 30.000 euro.

Date tehnice Duster 3
Duster 3 are o gardă la sol adaptată, specifică off-road – 217 mm în cazul versiunii 4×4 – cea mai ridicată.
Duster 3 se va fabrica și cu motorizarea HYBRID 140, fiind alcătuită dintr-un motor cu 4 cilindri de 1,6 litri, pe benzină, de 94 CP și două motoare electrice: un motor de 49 CP și un demaror/generator de înaltă tensiune.
Cutia de viteze va fi comandată electronic. Aceasta dispune de 4 trepte dedicate motorului termic și alte 2 alocate motorului electric. Această tehnologie combinată este posibilă ca urmare a absenței ambreiajului.

Pe Duster 3 va fi prezentă și motorizarea TCe 130, care combină un motor pe benzină de nouă generație, cu 3 cilindri, de 1,2 litri. Motorizarea TCe 130 este disponibilă cu cutia de viteze manuală cu 6 trepte, pentru versiunile 4X2 și 4X4.

Variante de echipare
Varianta de echipare Duster Essential are bare de pavilion fixe, geamuri față electrice, închidere centralizată, climatizare manuală, aprindere automată a fazei de întâlnire, 6 airbag-uri, senzori pentru parcarea cu spatele.

La varianta Duster Expression apar în plus față de Essential jante din aliaj de 17”, tablou de bord digital de 7”, ecran central digital de 10,1” cu sistem multimedia Media Display și Apple CarPlayTM/Android AutoTM wireless, cameră de marșarier, geamuri electrice pentru ușile din spate, senzor de ploaie pentru acționarea automată a ștergătorului de parbriz.

Duster Extreme are bare de pavilion modulare, proiectoare de ceață, tapițerie lavabilă din TEP micro-cloud, covorașe din cauciuc pentru toate locurile și pentru portbagaj, climatizare automată, card mâini libere, oglinzi retrovizoare exterioare cu acționare electrică, sistem YouClip « 3 în 1 », elemente decorative interioare și exterioare de culoare Copper Brown.

Duster Journey are jante din aliaj de 18”, proiectoare de ceață, climatizare automată, card mâini libere, frână de parcare și oglinzi retrovizoare exterioare cu acționare electrică, încărcător wireless pentru smartphone, sistem multimedia Media Nav Live cu navigație conectată, sistem audio Arkamys 3D Sound System cu 6 difuzoare.