De mâine, în județul Constanța, purtarea măștilor în afara locuinței devine obligatorie

Autoritățile locale din Constanța au luat decizia ca oamenii să poarte măști sau alte forme de protecție a căilor respiratorii în afara locuinței

De mâine, în județul Constanța, purtarea măștilor în afara locuinței devine obligatorie


Autoritățile locale din Constanța au luat decizia ca oamenii să poarte măști sau alte forme de protecție a căilor respiratorii în afara locuinței.

În cadrul ședinței Comitetului pentru Situații de Urgență din Constanța, ce a avut loc marți, 14 aprilie, s-a votat pentru obligativitatea purtării, în afara locuinței, a măștilor de protecție. În lipsa măștilor, constănțenii pot folosi fulare sau eșarfe, scopul principal fiind acela de a avea nasul și gura acoperite.
Obligativitatea intră în vigoare începând de miercuri, 15 aprilie, și este valabilă în tot județul. Decizia a fost luată după o solicitare transmisă Instituției Prefectului Constanța venită din partea Direcției de Sănătate Publică din Constanța. 
“Ca urmare a unei recomandări venite din partea reprezentanților DSP Constanța, pentru prevenirea răspândirii COVID-19 în județul Constanța, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, au luat decizia ca, începând cu data de 15 aprilie 2020, purtarea măștilor de protecție să devină obligatorie în spațiile publice”. 
Măsura a fost adoptată în ultima ședință a CJSU Constanța, desfășurată în această seară, 14 aprilie a.c. Obligativitatea va rămâne în vigoare pe toată perioada stării de urgență, iar cetățenii trebuie să știe că își pot acoperi gura și nasul atât cu măști simple sau chirurgicale, dar și cu eșarfe, fulare sau alte articole vestimentare. 
„Această hotărâre a fost luată pentru a veni în sprijinul cetățeanului, nu pentru a-l amenda. Oamenii trebuie să conștientizeze că răspândirea va fi stopată doar respectând toate măsurile, recomandările și regulile pe care le aud zi de zi. Repet, obligativitatea ca locuitorii județului Constanța să poarte măști a fost hotărâtă de membrii CJSU pentru binele fiecărui cetățean„, a precizat George Niculescu. 
Totodată, reprezentanții DSP Constanța fac apel către populație și vin cu următoarele recomandări: 
• ieșiți din locuințe doar pentru situații prevăzute în setul de reguli din această perioadă și doar cu declarația pe propria răspundere completată; 
• mențineți distanța de siguranță față de ceilalți oameni; 
• evitați strângerile de mână; 
• efectuați frecvent igiena mâinilor folosind apă și săpun; 
• evitați atingerea ochilor, nasului și a gurii; 
• aveți grijă de igiena respiratorie, tușiți sau strănutați în batista de unică folosință sau în pliul cotului; 
• aerisiți frecvent încăperile în care stați; 
• mâncați fructe și legume crude și cât mai puține alimente procesate, pentru a ajuta corpul în această perioadă.