Făgădău, explicații despre donație: Toți banii sunt privați, nu s-a cheltuit niciun ban public, nu mi-am însușit nimic!

Primarul Decebal Făgădău a reacționat după acuzațiile primite în cazul donației de aparatură medicală și kituri de testare

Făgădău, explicații despre donație: Toți banii sunt privați, nu s-a cheltuit niciun ban public, nu mi-am însușit nimic!


Primarul Municipiului Constanța, Decebal Făgădău a reacționat după acuzațiile primite în cazul donației de aparatură medicală și kituri de testare, la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.

Toți banii sunt privați, nu s-a cheltuit niciun ban public. Am toate documentele: facturi, chitanțe, declarații de import/export, contract de donație, proces verbal de predare-primire, certificat de conformitate, manual de instrucțiuni. Am ajutat oameni care erau la greu, oameni ne-au ajutat când ne-a fost greu. Nu am furat nimic, nici eu și nici cei care au participat la această donație, nu am deturnat nimic, nu mi-am însușit nimic!
În anul 2017 am primit o invitație la un Forum de Cooperare în Republica Populară Chineză, un forum ce viza deschiderea Drumului Mătăsii. L-am delegat pe dl. viceprimar Dumitru Babu să mă reprezinte, care a plecat însoțit de un alt reprezentant al Primăriei din cadrul Compartimentului pentru Relații Internaționale. Acolo, s-a întâlnit cu dl. Dragoș Vasile, în calitatea acestuia de vice-președinte al Camerei de Comerț și Industrie România-China. Au avut o serie de întâlniri oficiale, inclusiv cu omologul d-lui Dragoș Vasile din China, iar mai departe lucrurile au evoluat într-o relație de colaborare și amiciție. Ulterior, am avut mai multe vizite din China la Constanța, iar această relație instituțională cu Camera de Comerț și Industrie România-China a condus la momentul februarie 2020. Atunci când China se confrunta deja cu criza COVID-19, în luna februarie a acestui an, iar la noi situația nu era încă gravă, Dragoș Vasile și Dumitru Babu au donat către partenerul din China măști și combinezoane. Ulterior, această criză s-a extins și în România iar partenerul din China, drept mulțumire pentru mâna de ajutor întinsă, a întors gestul prin 5 aparate și 5000 de teste rapide.
Mi-am asumat împreună cu dl Costin Răsăuțeanu cheltuielile legate de transportul aerian. Am aici facturile pe numele noastre, împreună cu chitanțele prin care am achitat suma de 1.864 de dolari. Toate materialele au fost aduse în cortul din fața Primăriei, special amenajat, a urmat contractul de donație, procesul verbal de predare-primire, împreună cu toate documentele care atestă calitatea și conformitatea produselor iar pe 2 aprilie au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. Le mulțumesc constănțenilor, pentru că am avut o perioadă dificilă și doar printr-un efort comun am reușit să avem acum, când ne apropiem de finalul stării de urgență, un rezultat mulțumitor pentru orașul nostru”, a precizat edilul Constanței, Decebal Făgădău.

Vă reamintim că primarul Decebal Făgădău, alături de cei doi viceprimari, Dumitru Babu și Costin Răsăuțeanu, au fost acuzați că s-au lăudat în spațiul public cu o donație care nu ar fi fost făcută de ei. Jurnaliștii dezvăluriri.ro au scris că primarul nu a făcut decât să își însușească o donație a statului chinez, în numele său și al celor doi viceprimari. Este vorba de o donație de 5 aparate şi 5.000 de kituri de testare pentru COVID-19.

"Am strâns toate documentele legate de episodul <cum am furat donația de sute de mii de euro>. Le vedeți în această fotografie, sper ca cei care mă acuză să dețină cel puțin tot atâtea facturi, chitanțe, contracte și declarații. Voi reveni cu o postare mai amplă drept răspuns la toate mizeriile aruncate și împrăștiate în spațiul public. Voi da toate detaliile pentru că nu am nimic de ascuns. Nu este straniu ca eu să justific fapte bune și teste donate pentru a combate minciunile din postările sponsorizate tocmai de cei care au răspândit virusul?", a precizat Decebal Făgădău.