Delfinariul din Constanţa va fi extins și urmează să găzduiască lei de mare, foci și șase delfini

Contractul pentru începerea lucrărilor necesare pentru extinderea Delfinariului din Constanţa a fost semnat joi, iar la finalizarea proiectului, peste doi ani, acesta va putea găzdui şase delfini

Delfinariul din Constanţa va fi extins și urmează să găzduiască lei de mare, foci și șase delfini


Contractul pentru începerea lucrărilor necesare pentru extinderea Delfinariului din Constanţa a fost semnat joi, iar la finalizarea proiectului, peste doi ani, acesta va putea găzdui şase delfini.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că prin această investiţie Delfinariul va fi la standarde europene.
Suntem la Delfinariul Constanţa, semnăm ordinul de începere pentru extinderea Delfinariului. De ce am ajuns la această extindere? În discuţiile pe care le-am avut cu echipa de la Delfinariu mi-am dorit întotdeauna să mărim numărul de animale, numărul de delfini în primul rând, de mamifere şi nu se putea face cât timp nu se extinde acest Delfinariu. Astăzi semnăm contractul de extindere. (...) Prin această investiţie vom duce Delfinariul la standarde europene. Vreau ca acest proiect să fie finalizat cât mai curând, iar în acest sens am depus toate eforturile pentru ca procedurile să se desfășoare într-un calendar bine stabilit. Astfel, astăzi am emis ordinul de începere a lucrărilor și în termen de 24 de luni îi așteptăm pe constănțeni și pe turiști într-o casă nouă și mai mare. Mulțumesc colegilor din cadrul Consiliului Județean Constanța, alături de care voi continua să realizez proiecte ce vor îmbunătăți viața cultural – educativă și vor dezvolta turismul constănțean”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.
Directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, Adrian Bîlbă, a declarat că în urma acestei investiţii bazinul Delfinariului va fi extins de la un milion de litri la patru milioane de litri şi de la o suprafaţă de 270 de metri la 800 de metri.
Şase delfini încap în noua suprafaţă. Avem doi, ceilalţi patru sunt undeva în Europa. Sunt excedentari delfinii în Europa, sunt delfinarii care s-au închis deja, duc 18 delfini în China pentru că nu mai au unde să-i plaseze în  Europa. Cu siguranţă găsim delfini să îi aducem la noi în doi ani de zile după recepţia lucrărilor. Sper ca acest Delfinariu în 24 de luni să aibă delfini, lei de mare, foci să putem să folosim şi bazinele exterioare. Am fost ieri la Ministerul Mediului să găsim o soluţie pentru a le putea folosi pentru foci şi lei de mare aşa cum în Europa pot fi folosite, dar la noi din păcate legislaţia este un pic mai strictă”, a spus directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii.
În cadrul acestui proiect va fi realizat un bazin de antrenamente de aproximativ 600 de metri pătraţi, care va fi dotat cu o platformă de eşuare dublă (pentru doi delfini) şi va prezenta particularităţi specifice mediului natural, creând astfel condiţii de tip lagunar, inclusiv o zonă cu porţiune nisipoasă.
De asemenea, va fi făcută şi o staţie de filtre şi una de pompare pentru menţinerea calităţii apei, dar şi un sediu administrativ în care vor fi camere pentru antrenori, pentru prepararea hranei delfinilor, magazie, vestiare cu duşuri.
Valoarea lucrărilor se ridică la 5,6 milioane de euro. Proiectul de extindere este finanțat de Ministerul Turismului în proporție de 70% și de Consiliul Județean Constanța, în proporție de 30%. Contractul de finanțare a fost semnat pe 7 august 2019 de președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Marius Țuțuianu, și de fostul ministru al turismului, Bogdan Trif.
În următorii doi ani, vor fi construite un nou bazin de antrenamente (suprafața construită la sol de 628,70 mp, volum total 3094 mc, înălțimea apei de 5,2 m), o stație de filtre și stație de pompare (6 sisteme de filtrare, pompe, schimbătoare de căldură, sistem de dozare al ph-ului și al clorului), un spațiu administrativ (camere antrenori, cameră preparare hrană, magazie, vestiare și dușuri, toalete, atelier mecanic) și va fi montat un skimmer (dispozitiv de îndepărtare a compușilor organici pentru apa care este direcționată în bazinul de antrenament).
Delfinariul din Constanța dispune la acest moment de două bazine în suprafață de 280 de metri pătrați, cu un volum de un milion de metri cubi de apă. Prin proiectul de extindere, luciul de apă va crește cu peste 600 de metri pătrați, iar Delfinariul va beneficia cu totul de peste 4 milioane de litri de apă. Acest volum va permite reprezentații cu 6 delfini, ceea ce va aduce instituția constănțeană în rândul celor mai bune delfinarii din Europa.
În planul CJ Constanța și CMSN se mai află și un nou acvariu, pentru care se va investi 10 milioane de euro.
Pe durata lucrărilor, spectacolele cu delfini vor avea loc în bazinul mic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa.