DNA a deschis dosar penal în cazul uciderii ursului Arthur

DNA a deschis dosar penal pentru abuz in serviciu în cazul uciderii ursului Arthur. Procurorii anchetează, in rem, modul în care au fost efectuate derogările pentru a fi împușcat animalul.

DNA a deschis dosar penal în cazul uciderii ursului Arthur


DNA a deschis dosar penal pentru abuz in serviciu în cazul uciderii ursului Arthur. Procurorii anchetează, in rem, modul în care au fost efectuate derogările pentru a fi împușcat animalul, conform unui răspuns transmis de Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Procurorii din cadrul DNA efectuează acte de cercetare pentru suspiciunea săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000, în legătură cu modalitatea în care au fost emise toate documentele aferente procedurii de derogare pentru unele specii de animale sălbatice, în contextul uciderii, în lună martie 2021, a unui exemplar din specia urs brun, din aria protejată Oituz – Ojdula.
Urmărirea penală se face doar cu privire la faptă (“în rem”).
Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva vreunei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe pentru a se stabili dacă fapta intră sau nu intră sub incidență penală”, se arată în răspunsul DNA.

Ursul Arthur a fost ucis din greşeală. Prinţul austriac trebuia să vâneze un altul
Conform informaţiilor existente la această oră, există suspiciuni că ursul ucis de prinţul de Liechtenstein nu este cel care făcea probleme în localitate, ci unul de trofee.
Potrivit actelor, este cert că nu este vorba despre vânătoarea unui animal care să fi pus în pericol viețile cetăţenilor din zonă, ci este vorba despre un urs trofeu.
Conform documentului, la șase luni după ce animalul i-a călcat gospodăria, săteanul Gheorghe a menţionat foarte clar faptul că ”ursoaica este și foarte agresivă, deja 3 câini ne-au dispărut”.
Acesta mai afirma că animalul i-a sustras şi 7 oi, pe lângă alte 18 luate în prima instanţă, dar și 5 capre. Astfel, nu s-a discutat nimic despre punerea în pericol a oamenilor, ceea ce este un criteriu extrem de important atunci când se hotărăşte ce se întâmplă cu un astfel de exemplar.